Skip to main content

Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»: Θαυμάστε την υπερπανσέληνο του Αυγούστου

Με υπερπανσέληνο μπαίνει ο Αύγουστος, με υπερπανσέληνο θα μας αποχαιρετήσει

Η πρώτη από τις δύο υπερπανσελήνους του φετινού ξεχωριστού Αυγούστου μαγνητίζει χαρίζοντας μοναδικές εικόνες από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037, και αναμένεται να δούμε φέτος.

Image
Η πανσέληνος στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

 

Το φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ότι συνήθως.

Image
Η πανσέληνος στο Ναύπλιο

 

Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Η πρώτη, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» σημειώθηκε στις 21:31, ώρα Ελλάδος, σήμερα Τρίτη 1 Αυγούστου και θα φτάσει στο μέγιστο του φωτισμού της, παρέχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για φωτογράφηση για τους παρατηρητές των άστρων, ενώ η δεύτερη πανσέληνος θα συμβεί στις 30 Αυγούστου στις 21:36 με μια μπλε σελήνη.

Image
Η πανσέληνος στον λόφο της Πνύκας

 

Ο όρος «μπλε φεγγάρι» χρησιμοποιείται όταν έχουμε διπλή πανσέληνο σε έναν μόνο μήνα. Θα είναι η πλησιέστερη σελήνη της χρονιάς με μόλις 222.043 μίλια απόσταση από τη Γη, ενώ η επόμενη κοντινή πανσέληνος θα συμβεί την 5η Νοεμβρίου του 2025 με απόσταση 221.817 μίλια.

Έτσι, το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» θα κάνει απόψε την εμφάνισή του στον καλοκαιρινό ουρανό. Η Πανσέληνος Αυγούστου έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Πανσέληνος στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο σήμερα Τρίτη 1η Αυγούστου με την μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis» στο προαύλιο του Μουσείου.

Στις 31 Αυγούστου η «Μπλε Πανσέληνος»

Στις 31 Αυγούστου έρχεται και η «Μπλε Πανσέληνος», η δεύτερη τον ίδιο μήνα, φαινόμενο αρκετά σπάνιο, καθώς για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα.

Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.

Εικόνες από τo «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» από όλον τον κόσμο

Η υπερπανσέληνος στην Ουάσινγκτον

Μια άλλη άποψη της υπερπανσελήνου από την Ουάσινγκτον / Φωτογραφία: AP

Η υπερπανσέληνος στη Νότια Αφρική

Η υπερπανσέληνος στη Νότια Αφρική / Φωτογραφία: AP

Η υπερπανσέληνος στο Ζάγκρεμπ

Φωτογραφίες: Από την Αθήνα στο Ζάγκρεμπ και από το Ισλαμαμπάντ στη Βενετία – Η υπερπανσέληνος σε πόλεις ανά τον κόσμο

Η υπερπανσέληνος στην Κωνσταντινούπολη

Φωτογραφίες: Από την Αθήνα στο Ζάγκρεμπ και από το Ισλαμαμπάντ στη Βενετία – Η υπερπανσέληνος σε πόλεις ανά τον κόσμο

Η υπερπανσέληνος στο Λαζ Παζ, στη Βολιβία

Φωτογραφίες: Από την Αθήνα στο Ζάγκρεμπ και από το Ισλαμαμπάντ στη Βενετία – Η υπερπανσέληνος σε πόλεις ανά τον κόσμο

Η υπερπανσέληνος στην Κένυα

Η υπερπανσέληνος του Αυγούστου στον ουρανό της Κένυας: Φωτογραφία AP

Η υπερπανσέληνος στην Κύπρο

Η υπερπανσέληνος στην Κύπρο / Φωτογραφία: AP

Η υπερπανσέληνος στην Κύπρο / Φωτογραφία: AP