Skip to main content

«Φεύγει» για Βρυξέλλες το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας της οικονομίας μας

Το δρόμο για τις Βρυξέλλες παίρνει σήμερα το μεσημέρι το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής οικονομίας.
Το δρόμο για τις Βρυξέλλες παίρνει σήμερα το μεσημέρι το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής οικονομίας. Το τελικό κείμενο «χτενίστηκε» για τελευταία φορά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης χθες το απόγευμα και σήμερα παίρνει το δρόμο για τη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να μελετηθεί από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.. Το 48ωρο που ακολουθεί κρίνεται και είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς επί των προβλέψεων του ΠΣΑ θα γίνουν προσθέσεις κι αφαιρέσεις, οι οποίες θα "επιστραφούν" στην Αθήνα την Τετάρτη. Εκείνη τη μέρα αναμένεται στη χώρα μας και το κλιμάκιο της Eurostat, το οποίο θα βάλει και τις τελικές "πινελιές" επί του κειμένου.

Η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει τις προσθαφαιρέσεις και θα αποδεχτεί ή όχι τις μετατροπές. Αν πάντως θέλει να έχει τη φιλοδοξία ότι το ΠΣΑ θα γίνει δεκτό από το Eurogroup, τότε θα πρέπει να συγκατανεύσει, για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Αυτό συνίσταται στην κατάθεση του αναθεωρημένου ΠΣΑ στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιανουαρίου. Τότε θα μελετηθεί σε βάθος από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι παράλληλα, την ίδια μέρα, θα επικυρώσουν τη μετάβαση της Ελλάδας στο καθεστώς της αυστηρής επιτήρησης, που προβλέπεται από το άρθρο 104 παράγραφος 9 της συνθήκης του Μάαστριχ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανά τρίμηνο η χώρα μας θα πρέπει να υπόκειται τον κοινοτικό έλεγχο...