Skip to main content

Φίλοι Ιστορικού Κέντρου: Συνεχίζεται η κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου στην Π. Π. Γερμανού

Ανοιχτή επιστολή των Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης προς τον δήμαρχο για την υπόθεση καταπάτησης δημόσιου χώρου από επιχείρηση εστίασης

Ενημέρωση για τις διαδικασίες που ακολουθεί ο δήμος αναφορικά με τα ζητήματα που προέκυψαν για την καταπάτηση δημόσιου χώρου από επιχείρηση εστίασης στο κέντρο της πόλης ζητεί με επιστολή του το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης»

Όπως αναφέρει, «παρά τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών της διοίκησης για επιβολή κυρώσεων σε επιχείρηση της Παλαιών Πατρών Γερμανού, η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου συνεχίζεται».

Στην επιστολή τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να επιτρέπεται ο δήμος Θεσσαλονίκης να παραχωρήσει κοινόχρηστο χώρο, στον περιβάλλοντα χώρο της πρόσοψης του συγκεκριμένου νεώτερου μνημείου, στον οποίο έχει τοποθετηθεί ογκώδης κατασκευή, η οποία χρησιμοποιείται κανονικότατα ως χώρος εστίασης.

Επιπρόσθετα, απευθύνει το ερώτημα της τήρησης της διασικασίας καθώς, όπως αναφέρει, έχει παρέλθει χρόνος πολύ μεγαλύτερος των επτά προβλεπόμενων ημερών.

«Εκτός της χρήσης του περιβάλλοντος χώρου του νεώτερου μνημείου, οι υπηρεσίες του Δήμου μάλλον ψευδώς μας απάντησαν ότι θα επανατοποθετηθεί το παγκάκι το οποίο οι υπηρεσίες του Δήμου κατέστρεψαν προς εξυπηρέτηση της επιχείρησης;Όχι μόνον δεν έγινε αυτό αλλά επιπλέον στο σημείο έχει τοποθετηθεί κατασκευή η οποία περικλείει και εσωκλείει το παρτέρι, μη επιτρέποντας την πρόσβαση των πολιτών σε αυτό αλλά ούτε και την επανατοποθέτηση του παγκακίου», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι Φίλοι Ιστορικού Κέντρου.

Ολόκληρη η επιστολή:

Ανοικτή επιστολή προς τον Κωνσταντίνο Ζέρβα

Κύριε Δήμαρχε,

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών της διοίκησής σας για επιβολή κυρώσεων σε επιχείρηση της Παλαιών Πατρών Γερμανού, η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου συνεχίζεται.

Σας ρωτάμε αν υπάρχει έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας,ώστε να επιτρέπεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης να παραχωρήσει κοινόχρηστο χώρο, στον περιβάλλοντα χώρο της πρόσοψης του συγκεκριμένου νεώτερου μνημείου, στον οποίο έχει τοποθετηθεί ογκώδης κατασκευή, η οποία και χρησιμοποιείται κανονικότατα ως χώρος εστίασης.

Σύμφωνα με τον νόμο, μετά την επιβολή των κυρώσεων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει εντός 7 ημερών να κάνει επανέλεγχο και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης να προβεί ΑΜΕΣΑ σε άρση του εξοπλισμού.

Έχει τηρηθεί η διαδικασία;

Δεν ρωτάμε το αν έχουν εισπραχθεί τα επιβληθέντα πρόστιμα, καθώς αυτό αφορά τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου.

Σας απευθύνουμε το ερώτημα καθώς έχει παρέλθει χρόνος πολύ μεγαλύτερος των 7 προβλεπόμενων ημερών.

Σε πρόσφατο απολογισμό έγινε αναφορά για ένα μεγάλο αριθμό ελέγχων που έγιναν από την Δημοτική Αστυνομία.

Το θέμα είναι αν τηρήθηκε ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία, αρμοδιότητα υπηρεσιών της Αντιδημαρχίας Οικονομικών και

-Επιβλήθηκαν τα πρόστιμα

-Έγινε επανέλεγχος

ΚΑΙ τρίτον και κυριότερο

ΠΟΣΕΣ επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν και πόσες άρσεις έγιναν σε όσες δεν συμμορφώθηκαν κι όλα αυτά εντός των προβλεπόμενων από τον νόμο χρόνων.

Εκτός της χρήσης του περιβάλλοντος χώρου του νεώτερου μνημείου, οι υπηρεσίες του Δήμου μάλλον ψευδώς μας απάντησαν ότι θα επανατοποθετηθεί το παγκάκι το οποίο οι υπηρεσίες του Δήμου κατέστρεψαν προς εξυπηρέτηση της επιχείρησης;.

Όχι μόνον δεν έγινε αυτό αλλά επιπλέον στο σημείο έχει τοποθετηθεί κατασκευή η οποία περικλείει και εσωκλείει το παρτέρι, μη επιτρέποντας την πρόσβαση των πολιτών σε αυτό αλλά ούτε και την επανατοποθέτηση του παγκακίου.

Θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου οφείλουν να συνεργάζονται μεταξύ των και να είναι ειλικρινείς με τους δημότες.

Εν αναμονή των απαντήσεων, ιδιαιτέρως των δικών σας Κύριε Δήμαρχε