Skip to main content

«Φιλί ζωής» για το ΝΑΤΟ η ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία

Ιστορική απόφαση για τη χώρα, αλλά και για το ΝΑΤΟ, λέει ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Νέα εποχή σηματοδοτεί για το ΝΑΤΟ η ένταξη της Φινλανδίας που πλέον είναι το 31ο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Φινλανδία, που έως τώρα ήταν γνωστή για την ουδετερότητά της, έχοντας μάλιστα σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, έκανε το μεγάλο βήμα και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ που διευρύνεται σημαντικά και μάλιστα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Ρωσία.

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στη Voria.gr για το θέμα χαρακτηρίζει ιστορική την απόφαση της Φινλανδίας και επισημαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αυτός που ώθησε τη χώρα τελικά να αφήσει πίσω της την ουδετερότητά της και τη διαχρονική πολιτική των μη εντάσεων με τη γειτονική της Ρωσία και να περάσει την είσοδο του ΝΑΤΟ.  

«Εδώ πέρα μιλάμε για μία ιστορική απόφαση εκ μέρους της Φινλανδίας και ιστορική απόφαση γενικότερα. Καταρχάς η ίδια η Φινλανδία αυτό που έκανε δεν ήταν αναμενόμενο, δεν θα γινόταν αν δεν είχε γίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και το λέω αυτό διότι είναι σε όλους γνωστή η έκφραση "Φινλανδοποίηση της εξωτερικής πολιτικής" που δείχνει ακριβώς ότι η Φινλανδία δεν ήθελε διαχρονικά να έχει εντάσεις με τη Ρωσία. Δεν ετεροπροσδιοριζόταν βέβαια για πολλά χρόνια από τη ρωσική εξωτερική πολιτική αλλά δεν είχε στους σκοπούς της την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Το Ουκρανικό κινητοποίησε και την Φινλανδία προς την κατεύθυνση αυτή» είπε στη Voria.gr ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ανέφερε ότι η κίνηση του Ρώσου προέδρου να εισβάλει στην Ουκρανία αντιδρώντας έτσι στο ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας, καθώς επιθυμεί να υπάρχει μια «νεκρή ζώνη» γύρω από τη χώρα του σε σχέση με το ΝΑΤΟ, έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, ενώ για την ίδια τη Βορειοατλαντική Συμμαχία η είσοδος της Φινλανδίας αποτελεί ένα φιλί ζωής που «ανέστησε το νεκρό ΝΑΤΟ».

«Πρόκειται επίσης για μια διεύρυνση του ΝΑΤΟ πάρα πολύ σημαντική λόγω ακριβώς των συνόρων. Δηλαδή ένα από αυτά που ήθελε να αποτρέψει με την Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, δηλαδή την επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα, τελικά το βρήκε μπροστά του από τη Φινλανδία. Άρα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η στόχευση της Ρωσίας να μπορεί να έχει μια ζώνη ασφαλείας γύρω της σε σχέση με το ΝΑΤΟ, μια buffer zone (σ.σ. νεκρή ζώνη), όχι μόνο δεν το πέτυχε εισβάλλοντας στην Ουκρανία, αλλά μάλλον πέτυχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ανέστησε ένα νεκρό ΝΑΤΟ και ώθησε τη Φινλανδία τελικά στο να μπει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Και για το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό, ακριβώς γιατί επεκτείνεται ακόμη περισσότερο, αποκτά μεγαλύτερο εύρος συνόρων με τη Ρωσία και γενικώς αισθάνεται ότι πήρε από όλη αυτή την διαδικασία ένα φιλί ζωής» είπε.

Πάντως ο κ. Δεσποτόπουλος εκτιμά ότι το «φιλί ζωής» και η «ανάσταση του νεκρού ΝΑΤΟ» δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια αφού ο έτερος ισχυρός πόλος -μετά τις ΗΠΑ- σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι η Ρωσία αλλά η Κίνα και είναι άγνωστο έως τώρα πώς θα πορευτεί το ΝΑΤΟ έναντι της Κίνας με άγνωστη τελικά ώς τώρα και τη στάση που θα κρατήσει η Ευρώπη έναντι αυτού του ισχυρού πόλου.

«Αυτό το φιλί ζωής δεν θα κρατήσει για πάρα πολύ. Οι ισχυροί πόλοι του κόσμου δεν είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Άρα λοιπόν το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα πορευτεί μακροπρόθεσμα το ΝΑΤΟ σε σχέση με την Κίνα κι εκεί υπάρχουν διάφορα ερωτήματα διότι δεν είναι ξεκάθαρη η στάση της Ευρώπης αυτήν τη στιγμή» ανέφερε.