Skip to main content

Φίλης: Η Mακεδονία δεν είναι μία και ελληνική, αυτό είναι αλυτρωτισμός

Η Mακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, έγινε ελληνική», δήλωσε χαρακτηριστικά προκαλώντας αντιδράσεις ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Αίσθηση και αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αρχική τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στο θέμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας είπε «Η Mακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική και όταν ακούγεται ότι η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική είναι αλυτρωτισμός όσο και αν δεν αρέσει.» Μάλιστα ο κ. Φίλης προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπάνω λέγοντας «Και για να είμαστε ακόμα πιο συγκεκριμένοι η Μακεδονία έγινε ελληνική».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος υποστήριξε ότι ότι «τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη και όχι λαούς» καθώς και ότι «η Συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους».

Η απάντησή του προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, που ρώτησε ρητορικά «αφού οι γείτονες αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός, γιατί γίνεται η συμφωνία;».