Skip to main content

Φίλης στο Spiegel: Ευτυχής σύμπτωση η γερμανική προεδρία

Ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου παραχώρησε συνέντευξη στο Spiegel για τα ελληνοτουρκικά.

Συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel για τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων παραχώρησε ο Κων/νος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου. O Kων/νος Φίλης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα προς όφελός του στο Αιγαίο. Το μήνυμά του είναι "Εγώ είμαι το αφεντικό εδώ" (…) Εάν η ΕΕ δεν στείλει σαφές μήνυμα ότι οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης έχουν συνέπειες, ο Ερντογάν θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση περαιτέρω. Πιστεύω πάντως ακόμη στην επιτυχία του διαλόγου».

Στο ερώτημα εάν ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις οδηγήσουν σε μια ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ, ο διεθνολόγος απαντά: «Όχι, το αντίθετο. Όσο πιο σίγουρος αισθάνεται ο Ερντογάν, τόσο περισσότερο απομακρύνει την Τουρκία από την ΕΕ». Όσο για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Γερμανία, ο Κων/νος Φίλης σημειώνει: «Η καγκελάριος Μέρκελ είναι η μόνη αρχηγός κυβέρνησης που μπορεί να ασκήσει επιρροή στον Ερντογάν. Το ότι επί του παρόντος η Γερμανία έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί ευτυχή σύμπτωση».

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle