Skip to main content

Φινλανδία: Πειραματική παροχή χρημάτων για 2 χρόνια σε 2.000 ανέργους

Το πείραμα αυτό θα βοηθήσει την Φινλανδία να συλλέξει στοιχεία για το πως θα βάλει σε τάξη το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό της σύστημα.

Την παροχή χρηματικού επιδόματος σε 2.000 ανέργους υλοποιεί η Φινλανδία από την 1-1-2017. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά τα χρήματα θα τους βοηθήσουν να βρούνε δουλειά.

Ανεξάρτητα αν στο διάστημα των δύο χρόνων οι άνεργοι αυτοί βρουν δουλειά, τα χρήματα αυτά θα συνεχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους στις αρχές κάθε μήνα, σε μία δοκιμάστική έκδοση του βασικού εισοδήματος, κύριου εργαλείου της κυβέρνησης για να λυθεί το πρόβλημα της φτώχειας.

Με το βασικό εισόδημα οι άνθρωποι θα εξασφαλίζεται ότι θα μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με την Marjukka Turunen, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της ασφαλιστικής Kela, το πείραμα αυτό θα βοηθήσει την Φινλανδία να συλλέξει στοιχεία για το πως θα βάλει σε τάξη το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό της σύστημα, ώστε άλλα επιδόματα να παίρνουν άνεργοι, άλλα φοιτητές, άλλα οι ασθενείς, αφού θα υπάρχουν συνολικά 40 διαφορετικά βασικά επιδόματα.

Επίσης, οι αρμόδιοι θέλουν να δουν πως λειτουργούν οι άνθρωποι όταν λαμβάνουν δωρεάν χρήματα. Οι πολέμιοι της απόφασης υποστηρίζουν ότι οι ευνοούμενοι που θα λαμβάνουν αυτά τα 590 ευρώ το μήνα θα πάψουν να ψάχνουν για δουλειά ενώ οι υποστηρικτές της αποφασής τονίζουν ότι με τα χρήματα αυτά θα γίνει κάπως καλύτερη οι ζωή των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Turunen το βασικό αυτό εισόδημα ίσως βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες να πάρουν την απόφαση να ξεκινήσουν μία επιχείρηση, αφού σήμερα αν αποτύχουν και αυτή κλείσει, δεν λαμβάνουν καμία πρόνοια από το κράτος.

«Το σύστημα στις μέρες μας είναι αρνητικό για όσους προσπαθούν να κάνουν κάτι, έστω και μικρό, στις ζωές τους και να κερδίσουν κάτι από αυτό», σημειώνει.

Το βασικό εισόδημα ήδη συζητείται στον Καναδά, την Ινδία και την Ολλανδία. Πιλοτικά εφαρμόζεται και στην Silicon Valley από την Y Combinator.

"Μερικοί άνθρωποι θα κάτσουν στους καναπέδες του και άλλοι μπορεί να πάνε για δουλειά, δεν το ξέρουμε", καταλήγει η Turunen.