Skip to main content

Φλωρίδης για οπαδική βία: Να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει φυλακές και όχι αναστολές

Μήνυμα στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης «να ξεκουνηθούν» και αυτοί για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας έστειλε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Πρέπει να ξεκουνηθεί η Δικαιοσύνη και να εφαρμόσει το υφιστάμενο πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις. Εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά αθλητικών παραγόντων να διοχετεύουν το μίσος ή μέσων ενημέρωσης να συντηρούν το μίσος τότε πρέπει να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος που προβλέπει φυλακή, όχι αναστολές. Ο νόμος λέει ότι αν καταδικαστείς για εμπρηστικές δηλώσεις ή για δηλώσεις μίσους που υποκινούν τη βία η ποινή που θα σου επιβληθεί δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, ούτε η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Είναι ο ειδικός αθλητικός νόμος του 2022» είπε χαρακτηριστικά στο ΟΡΕΝ ο κ. Φλωρίδης.

Όπως σημείωσε «οι δηλώσεις δημιουργούν το περιβάλλον, στη συνέχεια αρχίζουν κάποιες περίεργες διασυνδέσεις και κάποιοι αναλαμβάνουν να τους οργανώσουν».

Υπενθύμισε ότι μετά τις δύο τελευταίες δολοφονίες οπαδών, του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσούρη, «δόθηκε ένας λόγος τιμής από τους παράγοντες του χώρου ότι θα προσπαθήσουν όλοι ώστε τα φαινόμενα αυτά να εξαλειφθούν και η πολιτεία από την πλευρά της, αλλά δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά». Στη συνέχει υπενθύμιζε ότι το πρόβλημα στην Αγγλία δεν το έλυσε μόνο η Θάτσερ που έδωσε ένα πλαίσιο συμπεριφοράς των κρατικών δυνάμεων αλλά οι ιδιοκτήτες των ομάδων». Στην Αγγλία είδαν ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο δυνατό οικονομικό προϊόν, τόνισε και σημείωσε: «Η πολιτεία οφείλει να εκπληρώσει την αποστολή της που είναι η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων».

«Αφού οι παράγοντες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους να συνεργαστούν και να μην αμφισβητούν ήρθε η ώρα της κυβέρνησης να εφαρμόσει την ισχύ του νόμου και θα την καταλάβουν πολύ γρήγορα την ισχύ του νόμου», πρόσθεσε ο κ. Φλωρίδης.

Η οπαδική βία θα κινηθεί ανελέητα

Όσον αφορά τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού περιέγραψε με αρκετά μεγάλη σαφήνεια το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούνοι αποφάσεις της κυβέρνησης. Το φαινόμενο αυτό θα κυνηγηθεί ανελέητα, οι υπεύθυνοι όσο ψηλά και να είναι θα κληθούν να λογοδοτήσουν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου γατί εδώ πολλές φορές ασχολούμαστε με τα αποτελέσματα και όχι με τις αιτίες που τα προκαλούν».

«Οι αιτίες είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες. Πρόκειται για εγκληματικά στοιχεία σε διατεταγμένη υπηρεσία. Πηγαίνουν να προκαλέσουν σύγκρουση με τις δυνάμεις της αστυνομίας και ό,τι γίνει.», συνέχισε ο κ. Φλωρίδης και τόνισε: «Αν μείνουμε στον απολογισμό και βάλουμε τα κλάματα και το βάλουμε στα πόδια δεν θα έχουμε πρόοδο. Τόσα χρόνια δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Είναι πάρα πολύ εύκολη η μετακίνηση των ευθυνών στους εκάστοτε κυβερνώντες, στον χώρο αυτό όμως λειτουργούν παράγοντες, ιδιοκτήτες, συμφέροντα τύπος. Όλοι αυτοί σκέφτηκαν με τα πρωτοσέλιδά τους κάθε μέρα μετά από κάθε αγώνα πόσο τροφοδοτούν το μίσος και τη βία; Όλοι αυτοί για να δράσουν θέλουν ένα περιβάλλον που το δημιουργούν οι εμπρηστικές δηλώσεις μίσους παραγόντων του ποδοσφαίρου».