Skip to main content

Φλώρινα: «Η Συνθήκη της Λισαβόνας – Η επόμενη μέρα»

Ημερίδα με θέμα «Η Συνθήκη της Λισαβόνας – Η επόμενη μέρα» διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, ο δήμος Αμυνταίου, η Αναπτυξιακή Φλώρινας και το Europe Direct, όπως τονίζει στη voria.gr o ε
Ημερίδα με θέμα «Η Συνθήκη της Λισαβόνας – Η επόμενη μέρα» διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, ο δήμος Αμυνταίου, η Αναπτυξιακή Φλώρινας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct) Δυτικής Μακεδονίας.

Μετά και την ψήφισή της από την Τσεχία είναι θέμα χρόνου να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας. Όπως όλα δείχνουν, από 1η Δεκεμβρίου η Συνθήκη θα είναι αυτή που θα επηρεάζει την ζωή όλων των Ευρωπαίων μέσα από τις σχετικές της διατάξεις.

Ενόψει λοιπόν της επικείμενης ισχύς της το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας σε μια προσπάθειά της να ενημερώσει τους πολίτες για τη σημασία της Συνθήκης της Λισαβόνας για τους Έλληνες, οργανώνει σχετική ημερίδα.

«Στόχος μας είναι να γίνει ένας διάλογος, ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες για το πώς ακριβώς επηρεάζει τις ζωές των πολιτών η Συνθήκη αυτή», λέει στη voria.gr ο κ. Κώστας Φιλιππίδης, Υπ. Διδάκτορας Παν. Δυτικής Μακεδονίας και Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct) Δυτικής Μακεδονίας.

«Για πρώτη φορά δίνεται η ευχέρεια στους πολίτες να ζητήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά από τη συγκέντρωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου υπογραφών από πολίτες διαφορετικών χωρών της Ένωσης», λέει ο κ. Φιλιππίδης αναφερόμενος στη Συνθήκη και τη σημασία της για τη ζωή των πολιτών.

Η ελευθερία, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη αποτέλεσαν από τις βασικές αρχές της Ε.Ε. «Στη Συνθήκη της Λισαβόνας υπάρχει σαφής αναφορά στην ανεξαρτησία των οργάνων που αποδίδουν δικαιοσύνη, τίθενται ισχυρότερα θεμέλια για την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και ενισχύονται οι θεσμοί της ασφάλειας μέσω συγκεκριμένων δράσεων και συνεργασίας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και κάθε είδους παράνομης πράξης στους τομείς που απαιτείται πλήρης συντονισμός», επισημαίνει ο ίδιος.

Εκτός αυτών, η σημασία της Συνθήκης για την οικονομία είναι μεγάλη, αφού, σύμφωνα με αυτήν, ο τομέας της εμπορικής και τελωνειακής πολιτικής και οι κανονισμοί του ανταγωνισμού, της νομισματικής πολιτικής και της εσωτερικής αγοράς είναι τομείς αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ένωσης. Τα θεσμικά όργανα έχουν αποφασιστικό ρόλο στον ορισμό και την κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί, έτσι ώστε να υπάρχει συντονισμένη και ενιαία αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών της οικονομίας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου παρουσία ακαδημαϊκών και πολιτικών οι οποίοι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους πάνω στη Συνθήκη της Λισαβόνας.  

Δημήτρης Τσάκωνας