Skip to main content

ΠΑΜΑΚ: Υποστελέχωση και ελλείψεις σε υποδομές καταγγέλουν οι φοιτητές - Συνωστίζονται στα αμφιθέατρα

Με διαμαρτυρία στην Πρυτανεία ξεκινούν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Στις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία και γενικότερα στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και στον αγώνα κατά του νόμου για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων αναφέρθηκαν σε συνέντευξή τους φοιτητές μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας.

Ο Γιώργος Παρλάνης, φοιτητής στο 3ο έτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, εκλεγμένο μέλος του Δ. Σ. του Συλλόγου Φοιτητών ΠΑΜΑΚ με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ανέφερε πως «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια», αφού, όπως είπε, «από το 2008 έως το 2021 η χρηματοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μειωθεί κατά 6,1 δισ. ευρώ».

Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα για το ίδιο χρονικό διάστημα, τη μείωση των μελών ΔΕΠ κατά 32,7% με συνέπεια στο ΠΑΜΑΚ όπου υπάρχουν 13766 φοιτητές να υπάρχουν μόνο 204 μέλη ΔΕΠ (ουσιαστικά 1 καθηγητής για 70 φοιτητές).

Image

Επιπλέον όπως ανέφερε, οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης υποδομών, που αφορά την απουσία σε στούντιο μελέτης για τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, αλλά και συνολικά τις ελλιπείς υποδομές όσον αφορά αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα, ειδικά για τα πιο μεγάλα Τμήματα του ΠΑΜΑΚ (Οικονομικό, Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων). Αυτό οδηγεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των φοιτητών στο να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον στα αμφιθέατρα, κάποιοι να αναγκάζονται να παρακολουθούν μάθημα από το σκαλάκι του αμφιθεάτρου και άλλοι να φεύγουν από το μάθημα επειδή δεν έχουν χώρο να καθίσουν. Μάλιστα θύμισε το περιστατικό με το ατύχημα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ όπου φοιτητής έπεσε από το παράθυρο λόγω του μεγάλου συνωστισμού.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών περιέγραψαν επιπλέον μια σειρά από προβλήματα όπως τα ακριβά δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και οι επί πληρωμή πιστοποιήσεις ξένων γλωσσών που, κατά τους ίδιους, ενώ στα τμήματα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών και Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών παρακολουθούν για 4 εξάμηνα ξένες γλώσσες, δεν τους δίνεται καμία πιστοποίηση κι έτσι αναγκάζονται να κάνουν φροντιστήρια.

Επιπρόσθετα σε όλα αυτά είναι το αντίτιμο των 3,5 ευρώ που δίνουν κάθε ημέρα στη λέσχη για την σίτιση τους, καθώς, όπως λένε, ο αριθμός των δικαιούχων δωρεάν σιτίσης είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανσπουδαστικής, το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι γενικές συνελεύσεις στα τμήματα προκειμένου οι φοιτητές να καθορίσουν τις κινητοποιήσεις τους αρχής γενομένης από μια διαμαρτυρία στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.