Skip to main content

Folli Follie: Ξεκινά σήμερα από την αρχή η δίκη

Βαρύ το κατηγορητήριο για την πολύκροτη υπόθεση

Πέντε περίπου χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie, με τους βασικούς πρωταγωνιστές της πολύκροτης υπόθεσης να βρίσκονται εκτός φυλακής, η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το πρωί από μηδενική βάση και με τον κίνδυνο παραγραφής κάποιων πράξεων να είναι πλέον ορατός.

Η δίκη βρίσκεται ανάμεσα στις 400 περίπου υποθέσεις που «χάθηκαν» εξαιτίας της συνεχιζόμενης στοχευμένης αποχής των δικηγόρων για το άρθρο 187 ΠΚ που αφορά στην εγκληματική οργάνωση, αλλά και της αμετακίνητης στάσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αναφέρει το newsbomb.gr.

Υπενθυμίζεται, πως λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2022 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικαζόταν το οικονομικό σκάνδαλο που ακούμπησε ακόμη και την Κίνα, ανακοίνωσε την αναβολή της υπόθεσης για τις 19 Ιουνίου 2023.

Ο λόγος αναβολής της δίκης ήταν η παρατεταμένη αποχή των δικηγόρων από δίκες που αφορούν σε αδικήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία δικών στην οποία ανήκει και το σκάνδαλο της Folli Follie. Βέβαια, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που είχαν αναβάλλει την υπόθεση τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγραφή κάποιων εκ των αδικημάτων της πολύπλοκης υπόθεσης.

«Παρά τις επανειλημμένες και μετ’ επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, ενόψει της σοβαρότητάς της και όσων προαναφέρθηκαν, αφού σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις και εν προκειμένω οι συνθήκες την επέβαλαν (εξαίρεση), δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα.

Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001-2018), ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής» σημείωναν χαρακτηριστικά οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασης τους και προειδοποιούσαν πως «μετά βεβαιότητας θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του έτους 2023».

Έπειτα από ένα προσωρινό κώλυμα της εισαγγελέως της νέας έδρας που σχηματίστηκε το καλοκαίρι, η δίκη διεκόπη πριν καν ξεκινήσει για σήμερα το πρωί. Η υπόθεση θα εκδικαστεί από την αρχή, με διαφορετικούς δικαστές, ενώ όλα τα αιτήματα των δυο πλευρών θα υποβληθούν ξανά. Σημειώνεται, πως η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί αρκετές συνεδριάσεις. Τη βάσανο της εξέτασης του δικαστηρίου θα υποστούν από την αρχή και όλοι οι μάρτυρες, δηλαδή και τα 22 πρόσωπα που είχαν ήδη καταθέσει στηνπροηγούμενη δίκη.

Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που βρίσκονταν ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου των 18 μηνών της προσωρινής κράτησης, δικάζονται για σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων, έχοντας μαζί τους στο εδώλιο δέκα ακόμη πρόσωπα, στελέχη του ομίλου.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η ζημία που προκλήθηκε από τις πράξεις τους εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό. Σύμφωνα με τους δικαστές, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση -ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος- και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά.

Πηγή: newsbomb.gr