Σάββατο 19 Ιουνίου 2021
x

ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ: ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Σε τρεις μήνες αναμένεται τo ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα χρησιμοποιείται για ταξίδια εντός της κοινοτικής επικράτειας

Την παρουσίαση πρότασης για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος, κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με Γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές, τόνισε πως για την όψη του ψηφιακού πράσινου διαβατηρίου, θα υποβληθεί μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο.

Σε τρεις μήνες αναμένεται τo ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα χρησιμοποιείται για ταξίδια εντός της κοινοτικής επικράτειας, μετά το «πράσινο φως» που άναψαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο της ΕΕ.

Τι συζήτησαν στη Σύνοδο Κορυφής οι «27»

Οι ηγέτες των «27» συζήτησαν στη Σύνοδο, μεταξύ άλλων, και το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τουριστικές τους βιομηχανίες, θεωρούν ότι με τα πιστοποιητικά αυτά θα διευκολυνθούν τα αεροπορικά ταξίδια, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν μια επανάληψη της δύσκολης περσινής θερινής τουριστικής σεζόν.

Η Eλλάδα ηγήθηκε των προσπαθειών άσκησης πίεσης για δράση σε επίπεδο ΕΕ και επέκρινε για «μυωψία» άλλα κράτη-μέλη, που δεν εναγκαλίζονται ταχύτερα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Η Αθήνα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με το Ισραήλ που θα επιτρέπει σε εμβολιασθέντες για την Covid-19 να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικά τεστ κορωνοϊού κατά την άφιξή τους.

Παράλληλα συζητά το ενδεχόμενο παρόμοιας συμφωνίας και με τη Βρετανία, με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σε συνέντευξή του στο ITV να μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα όλοι οι Βρετανοί, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι. «Η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους ταξιδιώτες, αν και από τη στιγμή που μόνον αυτοί που έχουν εμβολιαστεί θα αποφεύγουν την καραντίνα, αυτό μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως απαγόρευση για άλλους», σχολιάζουν οι FT.

Βόρειες χώρες ήταν απρόθυμες σε αυτή την προοπτική των πιστοποιητικών εμβολιασμού εν μέσω επιφυλάξεων για διακρίσεις μεταξύ των εμβολιασθέντων και μη και κατά πόσον αυτοί που έχουν λάβει το εμβόλιο μπορεί να είναι ακόμη φορείς του κορωνοϊού.

Τελικά, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι υπήρξε συναίνεση για την ανάγκη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, χωρίς να εξηγήσει ακριβώς πώς θα χρησιμοποιούνται.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ