Skip to main content

Foodscale Hub: Όταν η αγροδιατροφή… μπολιάζεται με την τεχνολογία

Το Venture Studio από τη Θεσσαλονίκη ανοίγει σε νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου παράθυρο χρηματοδότησης, ώστε να προετοιμαστούν για το ψηφιακό μέλλον

Αποστολή του είναι να επιταχύνει το βήμα του αγροδιατροφικού κλάδου προς την τεχνολογία, βγάζοντας την έρευνα από τα συρτάρια των εργαστηρίων στην αγορά και ανοίγοντας σε νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου ένα παράθυρο στη χρηματοδότηση που θα τις βοηθήσει να προετοιμαστούν για την επόμενη, ψηφιακή μέρα. Μια ομάδα παθιασμένων με την αγροδιατροφή και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα συνεργατών που δραστηριοποιούνταν στα Βαλκάνια δημιούργησε το 2019 το Foodscale Hub, ένα Impact Venture Studio, που ξεκίνησε το ταξίδι του από το Βελιγράδι, για να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου δημιούργησε τη βάση του το 2020. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, έναν κόμβο ανάπτυξης επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου, που στο κέντρο της φιλοσοφίας του, πέραν της βιωσιμότητας των εταιρειών, έχει να πετύχει μέσω των δράσεών του το βέλτιστο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.  

Το Foodscale Hub βασίστηκε στην ιδέα ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για τεχνολογική εξέλιξη στην αγροδιατροφή, ώστε να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τον αγρότη-μεταποιητή, το περιβάλλον και τον τελικό καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό η δραστηριότητά του περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες: πρώτον, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, βοηθώντας τα να κατοχυρώσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα γύρω από την αγροδιατροφή σε επίπεδο δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας και να τα αξιοποιήσουν επιχειρηματικά. Δεύτερο, βοηθά τα ερευνητικά ιδρύματα να επικοινωνήσουν το ερευνητικό τους έργο στο ευρύ κοινό και δη στους ωφελούμενούς του από τον αγροτικό κλάδο. Εκείνο όμως στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση, ο τρίτος άξονας, είναι το κομμάτι της χρηματοδότησης και του mentoring για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, όπου λειτουργεί ως ο ενδιάμεσος κρίκος με τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.



Τεχνολογίες, αγροδιατροφή, νεοφυές επιχειρείν

«Είμαστε μια παρέα που μοιράζεται την κοινή στόχευση στις τεχνολογίες, το επιχειρείν και την αγροδιατροφή, αλλά και μια κοινή επαγγελματική πορεία. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να βοηθήσουμε το νεοφυές επιχειρείν του αγροδιατροφικού κλάδου και να συμβάλλουμε από την πλευρά μας στη στροφή προς την ψηφιακή εποχή που είναι μονόδρομος» λέει στη Voria ο Γρηγόρης Χατζηκώστας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του  Foodscale Hub, που εξηγεί ότι το Impact Venture Studio δεν μοιράζει χρήματα, αλλά προκηρύσσει open calls για χρηματοδοτικά προγράμματα με αιχμή την αγροδιατροφή.  




Το γραφείο της Θεσσαλονίκης απασχολεί 13 άτομα, μεταξύ των οποίων οικονομολόγοι, γεωπόνοι, ειδικοί στον κλάδο των τροφίμων και στην επικοινωνία, ενώ στο σέρβικο γραφείο, στο Νόβι Σαντ, εργάζονται 12 άτομα. Οι υπεύθυνοι στη Θεσσαλονίκη, ο Γρηγόρης Χατζηκώστας, οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων και μακρά εμπειρία στην αγροδιατροφή σε Ελλάδα και Βαλκάνια, και ο Δημήτρης Φωτακίδης, με ακαδημαϊκό background στα οικονομικά και την πληροφορική, έχουν ανασκουμπωθεί, ώστε η φιλοσοφία και το έργο του Foodscale Hub να επικοινωνηθούν. Μεταξύ των δράσεών τους άλλωστε, πέραν της σύνδεσης με τη χρηματοδότηση, είναι και εργαστήρια και εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις.   

Στα επόμενα πλάνα του Foodscale Hub είναι η περαιτέρω επέκταση στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και το άνοιγμα ενός γραφείου και στις Βρυξέλλες.
«Ως επιχειρηματίες και οι ίδιοι είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την απαιτούμενη υποστήριξη για αναπτυξιακές λύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Συνδυάζοντας την καινοτομία με την ανάπτυξη, συνεργαζόμαστε με επιχειρηματίες, επενδυτές και άλλους εμπλεκόμενους στο οικοσύστημα της αγροδιατροφής, ώστε να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένα μετρήσιμο, θετικό αποτύπωμα» λέει ο Γρηγόρης Χατζηκώστας.

ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Γρηγόρης Χατζηκώστας και Δημήτρης Φωτακίδης


Κεντρική φωτογραφία: Photo by ThisisEngineering RAEng on Unsplash