Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
x

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η «APPODIXI»

Η καταγγελία αφορούσε σε πρατήριο στην Αγία Παρασκευή. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή στα κινητά τους.

Τα πρατήρια καυσίμων φαίνεται ότι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους παραποιημένους μηχανισμούς. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι μέσω της εφαρμογής «appodixi» κατάφεραν να ξετρυπώσουν τους πρώτους που αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη.

Μετά το πρατήριο που εντοπίστηκε στον Βύρωνα και στο οποίο επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα έπειτα από ανώνυμη καταγγελία καταναλωτή, μέσω της εφαρμογής εντοπίστηκε και δεύτερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής οι πολίτες έχουν καταγγείλει 24.193 περιπτώσεις που η απόδειξη ήταν προβληματική.

Η νέα, αυτή τη φορά, επώνυμη καταγγελία αφορούσε πρατήριο στην Αγ. Παρασκευή. Σύμφωνα με αυτή, ο οδηγός του οχήματος διαπίστωσε ότι άλλα χρήματα πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη που πήρε, και άλλα τελικά καταγράφηκαν στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης.

Οταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης.

Εκείνη τη στιγμή, όμως, έφτασε πελάτης που κρατούσε απόδειξη, με ημερομηνία 1/10/2022, αξίας 63 ευρώ, προκειμένου να πιστωθεί τους πόντους από το προσφερόμενο πρόγραμμα επιβράβευσης, που ακολουθούσε η επιχείρηση. Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία, που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ήταν 20 ευρώ.

Οι ελεγκτές διασταύρωσαν επιπλέον την αναφορά POS με το αρχείο του φορολογικού μηχανισμού και βρήκαν άλλες 18 περιπτώσεις, κατά τις οποίες είχαν παραποιηθεί τα ποσά των αποδείξεων, σε ποσοστό 90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας. Βρήκαν ακόμη άλλες 15 περιπτώσεις, όπου η επιχείρηση δεν είχε διαβιβάσει τις εκδοθείσες αποδείξεις στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, μέσω του συστήματος E-SEND εισροών – εκροών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα την εφαρμογή, ενώ έχουν υποβληθεί 24.193 καταγγελίες. Από αυτές οι 12.983 είναι ανώνυμες και οι υπόλοιπες 11.210 επώνυμες. Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, η επιτυχία της εφαρμογής είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ σημειώνουν ότι δεν περίμεναν ότι ο κόσμος θα συμμετάσχει τόσο ενεργά στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Πηγή: Kathimerini
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ