Skip to main content

Φόρουμ των Δελφών: Έτος - σταθμός το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες

Τι είπαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε εκδήλωση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στο Φόρουμ των Δελφών.

Χρονιά σταθμός αναμένεται να είναι το 2019  για τις ελληνικές τράπεζες καθώς εκτιμάται ότι θα περάσουν σε θετική πιστωτική επέκταση. Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων από τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε εκδήλωση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Από την πλευρά του ο CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(ΤΧΣ) Μάρτιν Τζούρντα επισήμανε ότι η πρόταση που έχει καταθέσει το ΤΧΣ για τη μείωση των κόκκινων δανείων και αυτή της ΤτΕ μπορούν να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν γρηγορότερα το βάρος από τους ισολογισμούς τους.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι τον Απρίλιο θα δοθεί η απάντηση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν(DGComp) στο σχέδιο για τη μεταφορά "κόκκινων" δανείων 15 δισ. ευρώ σε Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Scheme).

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει σε συγχωνεύσεις τραπεζών αυτήν την περίοδο ούτε σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου γιατί θα καούν από τα NPEs.

«Και οι τέσσερις τράπεζες είναι στην καλύτερη κατάσταση παρά ποτέ για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να περάσουμε φέτος σε θετική πιστωτική επέκταση» τόνισε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Όπως είπε το 2018 άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια μετά τη στελέχωση της τράπεζας με νέα διοικητική ομάδα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, της ρευστότητας και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων.  «Σχεδιάζουμε και δουλεύουμε για το 2019 μια σειρά από δράσεις για τον μεγαλύτερο εξορθολογισμό και αύξηση κεφαλαίων. Είμαστε σε σωστή πορεία και σε αυτή θα συνεχίσουμε. Όταν είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε στην αγορά τις λύσεις μας θα το κάνουμε όπως έκανε και η Eurobank», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Φ. Καραβίας, CEO της Eurobank έθεσε ως στόχο μετά και τις δυο τιτλοποιήσεις που θα γίνουν φέτος το ποσοστό των κόκκινων δανείων στην τράπεζα να μειωθεί στο 15% στο τέλος της χρονιάς και να φτάσει σε μονοψήφιο έως το τέλος του 2021.

Σε ότι αφορά την πρόταση για την προστασία της α' κατοικίας ο κ.Καραβίας είπε ότι «μετά από μακρά και εντατική διαβούλευση –και ήταν η πρώτη φορά που είχαμε την θετική εμπειρία μιας ειλικρινούς διαπραγμάτευσης- καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που καλύπτει τα περισσότερα από τα ζητήματα. Υπάρχει καταρχάς καλή πίστη από όλες τις πλευρές και θεωρώ θέμα χρόνου να καταλήξουμε στην οριστική λύση. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τις τεχνικές προδιαγραφές του νομοσχεδίου».  

Στη μείωση του κόστους αναφέρθηκε ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών είναι αναγκαία τόνισε, καθώς οι συνθήκες και οι αγορές αλλάζουν. Οι περισσότεροι πελάτες έχουν μάθει ευέλικτους τρόπους συναλλαγών με το διαδίκτυο και περιμένουν το ίδιο επίπεδο από τις τράπεζες. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη περιορισμού του λειτουργικού κόστους στα παραδοσιακά δίκτυα και να αυξηθούν οι δαπάνες στην τεχνολογία και τα εναλλακτικά δίκτυα.

Σε ότι αφορά το προσωπικό σημείωσε ότι έχει μειωθεί 40% στις τράπεζες χωρίς να γίνουν απεργίες και απολύσεις. «Πώς θα τελειώσει; Δεν ξέρω. Πού θα είναι η τεχνολογία σε πέντε χρόνια; Δεν γνωρίζω», πρόσθεσε.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η προστασία της πρώτης κατοικιας είναι ένα σύνθετο θέμα, η γενική ιδέα είναι σωστή αλλά η δυσκολία είναι στις λεπτομέρειες. «Πάμε να φτιάξουμε μια πλατφόρμα και αυτό είναι πάντα δύσκολο. Έχουμε υποσχεθεί και πόρους και τεχνική στήριξη. Το θέμα είναι να μην δημιουργήσει ο νόμος και πάλι κακοπληρωτές», σημείωσε και πρόσθεσε μπορεί να μην είναι δίκαιο αλλά θα επωφεληθούν μόνο όσοι ήταν «κόκκινοι» ως το τέλος του 2018 για να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά προβληματικών δανείων. «Η ημερομηνία πρέπει να τηρηθεί από όλους. Οι πολιτικοί να μην κάνουν λαϊκισμό», υπογράμμισε.

«Το 2019 είναι χρονιά-σταθμός για τις τράπεζες», δήλωσε ότι ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης σημειώνοντας ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Όπως είπε ο Β. Ψάλτης τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ είναι χρήσιμα και αλληλοσυμπληρώνονται αλλά οι τράπεζες δεν κάθονται να τα περιμένουν και ήδη κινούνται. Τόνισε ότι σχέδιο της ΤτΕ αφορά τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, ενώ αυτό του ΤΧΣ άλλες κατηγορίες. Ο ίδιος έκανε λόγο για σταδιακή αύξηση της διάθεσης για επενδύσεις στην Ελλάδα, τις οποίες το τραπεζικό σύστημα και θέλει και μπορεί να χρηματοδοτήσει.