Skip to main content

Φωτιά στη Βοιωτία: Μεγάλο το πύρινο μέτωπο - Ελπίδα τα εναέρια μέσα

Από τη μεγάλη φωτιά κάηκαν κτήρια στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά

Συνεχίζεται στη Βοιωτία η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων ώστε να περιορίσουν και να καταφέρουν να ελέγξουν, στο τέλος, τη φωτιά που καίει στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην πυρκαγιά στο Δίστομο, η οποία είναι μεγάλη, επιχειρούν δύο ελικόπτερα με το πρώτο φως της ημέρας.

Υπενθυμίζεται πως εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης και ετοιμότητας  σε κατοίκους τεσσάρων περιοχών. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων και έχουν συμβάλει στην εξάπλωση της φωτιάς. Προληπτικά έχει σταλεί μήνυμα του 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στο Στείρι Βοιωτίας προκειμένου να κατευθυνθούν προς το Δίστομο, ενώ εστάλη ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους των οικισμών Περιστερά και Άγιο Νικόλαο, ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Κάηκαν κτήρια στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά

Θλιβερές είναι οι εικόνες από την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, η οποία παραδόθηκε στις φλόγες, καίγοντας ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν στο εσωτερικό της Μονής και έκαψαν ένα από τα παλαιότερα κτήρια, όπου σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε αυτά κατά το παρελθόν φιλοξενούνταν παλιές εικόνες.

Το μοναστήρι εκκενώθηκε έγκαιρα από επισκέπτες και μοναχούς. Παράλληλα τη δική του μάχη έδωσε ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος που πάλεψε με τις φλόγες κλαίγοντας. Σημειώνεται ότι το μοναστήρι προστατεύεται από την UNESCO ενώ στο σημείο βρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.