Skip to main content

Φωτιά στη Μαγνησία: «Όταν βρέξει οι καρκινογόνες ουσίες της φωτιάς θα περάσουν στο πόσιμο νερό»

Τι αναφέρει ένας καθηγητής για την επόμενη μέρα της μεγάλης φωτιάς στη Μαγνησία

Για τις τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να έχει η μη απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από τον τόπο της μεγάλης φωτιάς στη Μαγνησία μίλησε ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επέμεινε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οφείλει να απαντήσει σχετικά με το «πώς», το «πότε» και το «με ποιον τρόπο» θα απομακρύνει την καύσιμη ύλη από το έδαφος της καμένης γης.

«Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται γι αυτή τη δράση»

Ο καθηγητής είναι και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση χημικών κρίσεων. Όπως επισήμανε, στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, παρότρυνε να απευθυνθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο, ώστε μέλη του να ετοιμάσουν ένα μοντέλο απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι, οι απαραίτητες ενέργειες πρέπει να προχωρήσουν από σήμερα κιόλας.

«Σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν περάσει τέτοιες πυρκαγιές και τέτοιες φωτιές το νούμερο ένα πράγμα που κάνουνε, είναι να απομακρύνουν γρήγορα την καύσιμη ύλη, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις στο Πεδίο σε διάφορα σημεία να γίνει μία χαρτογράφηση, ώστε ειδικά συνεργεία να ολοκληρώσουν το έργο της απομάκρυνσης. Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται γι αυτή τη δράση αποκατάστασης, η οποία θα πρέπει να γίνει σε πάχος περίπου 15 km, διότι αν αρχίσει να βρέχει όλο αυτό το πράγμα, οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν αφήσει πάνω στο χώμα στα καμμένα θα πάνε στο νερό.

«Είμαστε Αφρική είμαστε Κίνα της εποχής ΄80 στη μεθοδολογία»

Οι ενέργειες αυτές οφείλουν να γίνουν μέσα στο επόμενο 15νθημερο, αν δεν έπρεπε αυτή την στιγμή να έχουν ξεκινήσει παίρνοντας δείγματα για να φτιαχτεί το μοντέλο. Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια στην Ευρώπη που φτιάχνουν μοντέλα και είναι απαραίτητο να γίνει. Είμαστε Αφρική είμαστε Κίνα της εποχής ΄80 στη μεθοδολογία. Οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αυτό που σας είπα. Να το ρωτήσετε αυτό σας παρακαλώ πολύ δημόσια.