Skip to main content

Φωτοβολταϊκό πάρκο 5 MWp στη Δράμα

Σημαντικά ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη θα αποφέρει η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα των Βαλκανίων στη Δράμα.
Μία από τις μεγαλύτερες φωτοβολταϊκές μονάδες των Βαλκανίων πρόκειται να κατασκευαστεί στο νομό Δράμας έως το τέλος του έτους, αποφέροντας μεγάλα ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο κατασκευάζεται σε περιοχή του δήμου Προσοτσάνης από την Ενεργειακή Βογιατζή με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου και τη συνεργασία των εταιριών Conergy και  Positive Energy.

Η ισχύς του ανέρχεται στα 5 MWp, ενώ η ενέργεια που θα παράγει σε ετήσια βάση θα ξεπερνά τις 7.200.000KWh (αντιστοιχεί με την κατανάλωση 1.600 μέσων νοικοκυριών ετησίως). Το πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 200.000 τμ και οι εργασίες κατασκευής του θα αρχίσουν εντός του Ιουνίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του έτους.  Στην κατασκευή και λειτουργία του θα χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκές γεννήτριες Conergy PowerPlus.

Με τη λειτουργία του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού πάρκου θα εξοικονομείται σημαντική ποσότητα ρύπων (περίπου 7.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακος ετησίως) –ισοδύναμη με την ποσότητα που απορροφά ένα δάσος 350.000 δέντρων το χρόνο κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Η επένδυση καλύπτεται κατά 25% από αυτοχρηματοδότησης της Ενεργειακή Βογιατζή, κατά 40% από κρατική επιχορήγηση και κατά 35% από ομολογιακό δάνειο της Τράπεζας Κύπρου. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει έως 70 νέες θέσεις εργασίας, σ’ ένα νομό που πλήττεται εδώ και χρόνια από υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Και στο Νικηφόρο

Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες εγκατάστασης άλλου μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου (ισχύος 3-4 MWp) και στο δήμο Νικηφόρου Δράμας, σε έκταση 200 στρεμμάτων, από τον Όμιλο Κυριακίδη, που δραστηριοποιείται έως τώρα στον τομέα της μαρμαροβιομηχανίας.