Skip to main content

Άδειασμα Ιεράς Συνόδου σε Αμβρόσιο: Μόνο εμείς μπορούμε να αφορίσουμε

Ανυπόστατη και ανίσχυρη χαρακτηρίζει την κάθε απόφαση καταγνώσεως αφορισμού για Ορθόδοξο Χριστιανό που δεν εκδόθηκε από την Ιεραρχία της ΔΙΣ.

Μετά τον αφορισμό Μητσοτάκη, Χαρδαλιά, Κεραμέως από τον μητροπολίτη πρ. Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, Αμβρόσιο, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι μόνο η ίδια «δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος».

«Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα» αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Η Ιερά Σύνοδος καταλήγει στην ανακοίνωσή της, σχετικά με τα όσα έχουν προηγηθεί ότι «Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».