Skip to main content

G20: Άρχισε η συνάντηση κορυφής Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ

Ενώπιον των δημοσιογράφων οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν με χαλαρή διάθεση και αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις. Τι θα συμβεί όταν κλείσουν οι πόρτες.

Σε καλό κλίμα, αλλά με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε στο Μπαλί της Ινδονησίας η συνάντηση κορυφής των προέδρων ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και Κίνας Σι Τζιπίνγκ, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες.

Οι πρώτες φιλοφρονήσεις ενώπιον των δημοσιογράφων γεννούν ελπίδες για ένα εποικοδομητικό κλίμα, ενώ στη συνέχεια έκλεισαν οι πόρτες και οι δύο ηγέτες συναντώνται κατ΄ιδίαν στο πλαίσιο της συνόδου της G20 που αρχίζει αύριο, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στο Μπαλί.

«Ως ηγέτες των δύο χωρών μοιραζόμαστε την ευθύνη να δείξουμε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διευθετήσουν τις διαφορές τους, ότι μπορούν να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση, και να βρούμε τρόπους ώστε να δουλέψουμε μαζί σε παγκόσμια ζητήματα που απαιτούν αμοιβαία συνεργασία», είπε ανοίγοντας τη συνάντηση ο Τζο Μπάιντεν, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών των δύο χωρών, μεταξύ άλλων αξιωματούχων.

«Η ιστορία αποτελεί το καλύτερο βιβλίο, έναν καθρέπτη για τις σχέσεις μας και πρέπει να την αφήσουμε να οδηγήσει το μέλλον μας», απάντησε ο Σι Τζιπίνγκ στις αρχικές φιλοφρονήσεις του Μπάιντεν, θυμίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι Κίνα και ΗΠΑ βρέθηκαν στην ίδια πλευρά, αυτή των νικητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πριν 80 έτη, κάτι που κατέστησε και τους δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες συναντώνται από την εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ είχαν συναντηθεί και στο παρελθόν.

Η συνάντηση εκτιμάτο αρχικά ότι θα διαρκούσε περίπου δύο ώρες, ωστόσο δεδομένου και του αρχικά θετικού κλίματος πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να διαρκέσει περισσότερο, ακόμη κι αν αποφευχθεί η επικέντρωση σε θέματα που χωρίζουν τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, όπως αυτό της Ταϊβάν.

Θεωρείται απίθανο να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση, αλλά έστω και μια θετική ανακοίνωση από κάθε πλευρά θα συνιστά πρόοδο στις ταραγμένες τα τελευταία χρόνια σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Πηγή: CNN, Reuters, Xinhua

Φωτογραφία: Reuters