Skip to main content

G7: Να δεσμευτούν οι Ταλιμπάν για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από Αφγανιστάν

Οι G7 συμφώνησαν σε μια κοινή προσέγγιση απομάκρυνσης των πολιτών την οποία θα προωθήσουν για να δεσμεύσουν τους Ταλιμπάν και να επιτευχθεί συμφωνία.

Σχέδιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια οι πολίτες από το Αφγανιστάν έχει σκοπό να καταρτίσει η Δύση, όπως έγινε γνωστό σε δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου της G7.

Τη στιγμή που οι Ταλιμπάν θέτουν κόκκινη γραμμή και απορρίπτουν το αίτημα της Δύσης για παράταση, πέραν της 31ης Αυγούστου, του χρόνου εκκένωσης του αεροδρομίου, ο Τζόνσον διεμήνυσε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφαλής απομάκρυνση πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.  

«Αυτό που επεξεργαζόμαστε κυρίως αυτη τη στιγμή είναι να δεσμευτούν οι Ταλιμπάν για την ασφάλεια των πολιτών που θα ταξιδέψουν μέχρι της 31 Αυγούστου και μετά από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ορισμένοι από αυτούς θα πουν ότι δεν το αποδέχονται, άλλοι όμως θα αντιληφθούν τη σημασία της συμφωνίας, καθώς η G7 έχει σοβαρή οικονομική, πολιτική και διπλωματική υπόσταση», τόνισε ο Τζόνσον.

Eπεσήμανε ότι οι G7 συμφώνησαν σε μια κοινή προσέγγιση απομάκρυνσης των πολιτών την οποία θα προωθήσουν για να δεσμεύσουν τους Ταλιμπάν και να επιτευχθεί συμφωνία.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση, φέρουμε τεράστια ευθύνη. Συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή συνομιλιών με τους Ταλιμπάν», προσέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να επιστρέψει στα χρόνια της προηγούμενης αυταρχικής διακυβέρνησης, από 1996 έως το 2001, και οι γυναίκες θα πρέπει να εξακολουθούν να μορφώνονται χωρίς περιορισμούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αποφασίσει να διατηρήσει την 31η Αυγούστου ως την καταληκτική ημερομηνία για την ολική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μετέδωσαν σήμερα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox, επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Μπάιντεν πήρε την απόφαση αυτή μετά από συζητήσεις με τους ομολόγους του στην G7, καθώς οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις ΗΠΑ να μην επεκτείνουν τις επιχειρήσεις εκκενώσης από το Αφγανιστάν πέραν αυτής της ημερομηνίας, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προέτρεψε σήμερα την Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) και την Ευρώπη να υιοθετήσουν μια κοινή πολιτική όσον αφορά τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν, την ώρα που σπεύσουν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τη χώρα αυτή πριν λήξει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της G7, ο Ντράγκι επισημαίνει ότι στις συζητήσεις για το Αφγανιστάν θα πρέπει να εμπλακεί και η G20, της οποίας προεδρεύει η Ιταλία.

«Η G20 μπορεί να βοηθήσει την G7, με τη συμμετοχή άλλων χωρών που είναι πολύ σημαντικές γιατί έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν: τη Ρωσία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Ινδία», εξήγησε.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο είπε ότι η Ρώμη θέλει να οργανώσει μια σύνοδο της G20 για την κρίση στο Αφγανιστάν. «Πρέπει να βρούμε συμμαχίες και να εμπλέξουμε όλους τους παράγοντες, ιδίως εκείνους της περιοχής (…) και επιπλέον, την Κίνα και τη Ρωσία», τόνισε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Το Αφγανιστάν θα βρεθεί εξάλλου στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο ντι Μάιο με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή.

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε έδρα το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών υπηκόων, εκκένωσε τη χώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαι πολύ ευγνωμονούσα που το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών εργαζομένων και των οικογενειών τους, έχουν εκκενώσει το Αφγανιστάν και είναι ασφαλείς», τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμετοχή της στη σύνοδο κορυφής της G7 για το Αφγανιστάν.

Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι είναι «ηθική υποχρέωση» τους να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Η κατάσταση είναι πράγματι μια τραγωδία για τον αφγανικό λαό και μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για εκείνους που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο στο Αφγανιστάν, ιδίως για τον μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και κορίτσια.