Skip to main content

Γαλλία: Κατάσκοπος της KGB ήταν ο διευθυντής του περιοδικού «L' Express» τη δεκαετία του '70

Ο Grumbach «κινούνταν στο στενό περιβάλλον του Φρανσουά Μιτεράν και τον Ζισκάρ ντ' Εστέν και, εν αγνοία όλων, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σοβιετικούς κατασκόπους της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας»

Σαν βόμβα έσκασε σήμερα στα γαλλικά ΜΜΕ η αποκάλυψη του περιοδικού «L' Express» ότι ο διευθυντής του τη δεκαετία του 1970, Philippe Grumbach - με το ψευδώνυμο «Brok» - ήταν κατάσκοπος των μυστικών υπηρεσιών της Σοβιετικής Ένωσης.

«Ένας λαμπρός δημοσιογράφος. Αλλά και ένας προδότης της Γαλλίας που επί τριάντα πέντε χρόνια δούλευε για την KGB»: το περιοδικό «L'Express» αποκαλύπτει στην σημερινή του έκδοση ότι ο άνθρωπος που είχε τα ηνία του τη δεκαετία του 1970, Philippe Grumbach, ήταν Ρώσος κατάσκοπος.

Το οικείο περιβάλλον του επιβεβαίωσε αυτή την μυστική σχέση στο περιοδικό «L’Express». Ο Grumbach «κινούνταν στο στενό περιβάλλον του Φρανσουά Μιτεράν και τον Ζισκάρ ντ' Εστέν και, εν αγνοία όλων, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σοβιετικούς κατασκόπους της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας», λέει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Étienne Girard, ο οποίος μαζί με την Anne Marion, συνυπογράφουν την πολυετή έρευνα που διεξήχθη στα αρχεία της KGB, γράφει η εφημερίδα «Le Figaro».

Ο Philippe Grumbach απεβίωσε το 2003, σε ηλικία 79 ετών. «Ήταν αδύνατο να μην αποκαλυφθεί αυτή η γκρίζα περιοχή μέσα σε ένα περιοδικό, από τον Jean-Jacques Servan-Schreiber έως τον Jean-François Revel, από τον François Mauriac έως τον Raymond Aron, που ανέκαθεν προσπαθούσαν να καταπολεμήσουν τον ολοκληρωτισμό της ουτοπίας και τις καταστροφές του κομμουνισμού», γράφουν οι Étienne Girard και Éric Chol, διευθυντές σύνταξης στο editorial του περιοδικού.

Μυστικός πράκτορας της ΕΣΣΔ

Ο Philippe Grumbach είχε αναλάβει αρχισυντάκτης από το 1956 έως το 1960, προτού γίνει διευθυντής σύνταξης το 1974. Ήταν επίσης διευθυντής σύνταξης στο Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου από το 1946 έως το 1948.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα στην εφημερίδα «Libération» - τότε Paris-Presse -l'Intransigeant- εντάχθηκε στο περιοδικό «L'Express», το 1954 ως συντάκτης. Το 1965, έγινε εκδότης του γαλλικού περιοδικού «Pariscope» και εν συνεχεία, του «Crapouillot».

To επόμενο βήμα του ήταν να επιστρέψει στο περιοδικό «L'Express» όπου, από το 1971, κατείχε τις θέσεις του πολιτικού διευθυντή, του αρχισυντάκτη και εν συνεχεία του διευθυντή σύνταξης. Έγινε μέλος του Ανώτατου Οπτικοακουστικού Συμβουλίου (1977-1981), παραγωγός ταινιών και το 1984, επέστρεψε στον Τύπο επιλέγοντας την εφημερίδα «Le Figaro».

Ήταν κατάσκοπος «από ιδεολογία» και μετά «από γούστο για χρήματα;» διερωτάται η νυν διεύθυνση σύνταξης του περιοδικού «L’Express».

«Στο επίπεδο της ατιμίας, το όνομα του Philippe Grumbach ενώνεται με το όνομα άλλων παραγόντων της ανατολής που παρεισέφρησαν στα υψηλότερα αξιώματα του κράτους ή τα μέσα ενημέρωσης, και τώρα αποκαλύφθηκαν», υποστηρίζει το editorial του περιοδικού υπενθυμίζοντας ότι:

«Ήδη, το 1996, το περιοδικό «L'Express» είχε αποκαλύψει πώς ο πρώην υπουργός Charle Hernou εργαζόταν για λογαριασμό της KGB και των δορυφόρων της».

«Αυτή η σοβιετική διείσδυση στις σφαίρες εξουσίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου πρέπει να μας καλεί συνεχώς σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει ο Éric Chol, αναφερόμενος στις πρόσφατες προσπάθειες ξένης παρέμβασης στη Γαλλία.

Στις 11 Οκτωβρίου του 1980, ο Philippe Grumbach, πρώην διευθυντής του περιοδικού «L'Express», παντρεύτηκε τη Nicole, ιδρύτρια ενός δημοφιλούς περιοδικού σε όλο το Παρίσι, είκοσι επτά χρόνια νεότερή του.

Ο διάσημος ηθοποιός Αλέν Ντελόν ήταν εκεί με παπιγιόν, σμόκιν, όπως και η απελπιστικά γοητευτική σταρ του Χόλιγουντ, Ιζαμπέλ Ατζανί.

Στις φωτογραφίες, ο 50χρονος πρώην διευθυντής του γαλλικού περιοδικού με το ψηλό ανάστημα, έκανε αριστοκρατική εμφάνιση με κοστούμι, γραβάτα και pochette (μαντήλι τσέπης το σακάκι) με ένα αβίαστο χαμόγελο.

«Ένας αριστοκράτης του Τύπου», έγραψε η L'Express, αναφερόμενη στον θάνατό του το 2003. Αυτό που κανείς δεν γνώριζε είναι ότι ο σημαντικός αυτός διευθυντής του Τύπου έκρυβε ένα σκοτεινό μυστικό: Ήταν ένας από τους βασικούς πράκτορες της KGB στη Γαλλία.