Skip to main content

Γαλλία: Μήνυση Φιγιόν στην εφημερίδα που αποκάλυψε την αργομισθία

Βασίζεται σε ένα άρθρο του γαλλικού ποινικού κώδικα που απαγορεύει τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» που είναι πιθανό να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μήνυση σε βάρος της σατιρικής εφημερίδας Canard Enchaine κατέθεσε ο υποψήφιος της Δεξιάς για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα αποκάλυψε την αργομισθία της συζύγου του και των παιδιών του εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, γεγονός που κόστισε στη δημοτικότητα τυο Φιγιόν και οδήγησε τελικά στην ήττα του.

Η μήνυση αυτή βασίζεται σε ένα άρθρο του γαλλικού ποινικού κώδικα που απαγορεύει τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου η εφημερίδα αποκάλυψε ότι η σύζυγος του Φιγιόν, Πενελόπ, αμειβόταν επί πολλά χρόνια ως κοινοβουλευτική βοηθός του ίδιου και στη συνέχεια του αναπληρωτή του, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποδείξει ότι πράγματι εργαζόταν στο γαλλικό κοινοβούλιο. Οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη στο ζεύγος τον Μάρτιο με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίων πόρων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Φιγιόν για ένα άλλο ρεπορτάζ που αφορούσε την ίδια υπόθεση και δημοσιεύτηκε στα μέσα Απριλίου, 10 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.