Skip to main content

Γαλλία: Έκκληση να σταματήσουν οι ταραχές από τη γιαγιά του 17χρονου

«Μην καταστρέφετε τα σχολεία, μην καταστρέφετε τα λεωφορεία. Υπάρχουν άλλες μητέρες που παίρνουν αυτά τα λεωφορεία», ανέφερε η γιαγιά του 17χρονου

«Ο Ναέλ πέθανε, είναι νεκρός. Η κόρη μου χάθηκε… Δεν έχει πια ζωή», δήλωσε, μιλώντας στο δίκτυο BFM TV, ο γιαγιά του 17χρονου που έχασε τη ζωή του από αστυνομικά πυρά την περασμένη Τρίτη στο παρισινό προάστιο της Ναντέρ.

«Μην καταστρέφετε τα σχολεία, μην καταστρέφετε τα λεωφορεία. Υπάρχουν άλλες μητέρες που παίρνουν αυτά τα λεωφορεία», ανέφερε η ίδια, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία και τερματισμό των ταραχών.

Σημειώνεται ότι από το βράδυ της περασμένης Τρίτης και έπειτα, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας εκτυλίσσονται κάθε νύχτα επεισόδια. 

Συνολικά, από το ξέσπασμα αυτού του νέου κύκλου βίας και έπειτα, οι συλλήψεις/προσαγωγές στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 3.000, τα καμένα αυτοκίνητα έχουν ξεπεράσει τα 2.000 και τα καταστήματα (σούπερ-μάρκετ, τράπεζες, ρεστοράν κ.ά.) που έχουν υποστεί φθορές υπολογίζονται σε περισσότερα από 700, ενώ το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε επίθεση και στην οικία συντηρητικού δημάρχου που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί η σύζυγός του και ένα από τα παιδιά του.  

Στη διάρκεια της χθεσινής – κατά σειρά πέμπτης – νύχτας επεισοδίων, ταραχοποιοί έριξαν την πόρτα της κατοικίας του Βενσάν Ζανμπρέν, δημάρχου της πόλης Λ’ Άι λε Ροζ, στη νότια περιφέρεια του Παρισιού, με τη βοήθεια ενός οχήματος το οποίο είχαν προηγουμένως πυρπολήσει, σύμφωνα με την εισαγγελία που έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για «απόπειρα δολοφονίας».

Η σύζυγος του δημάρχου, ο οποίος ανήκει στο δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, και ένα από τα δύο παιδιά τους τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος ο Βενσάν Ζανμπρέν, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν καλέσει σε συγκεντρώσεις αύριο, Δευτέρα, έξω από τα δημαρχεία της χώρας ζητώντας να σταλεί ένα μήνυμα υπέρ της αποκατάστασης της τάξης. 

«Δεν θέλουμε να καταστρέφουν καταστήματα, λεωφορεία και σχολεία. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα πράγματα», ανέφερε, μιλώντας στο δίκτυο BFM TV, η γιαγιά του 17χρονου Ναέλ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ταραχοποιοί χρησιμοποιούν τον θάνατο του εγγονού της ως δικαιολογία.  

Η ίδια δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι εξακολουθεί να «πιστεύει στη δικαιοσύνη» και ότι δεν μισεί όλους τους αστυνομικούς αλλά ότι «αγανακτεί» μόνο με εκείνους που ευθύνονται για τον θάνατο του εγγονού της.

Οι γαλλικές Αρχές προετοιμάζονται, πάντως, από την πλευρά τους για μια νέα – κατά σειρά έκτη – νύχτα επεισοδίων σήμερα, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να συγκαλεί σχετική σύσκεψη και τις αστυνομικές δυνάμεις να ενισχύονται σημαντικά, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Παρισίου.  

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από BBC, AFP