Skip to main content

Γάγγραινα τα απλήρωτα ενοίκια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Κατά μέσο όρο η καθυστέρηση φτάνει τους 5 μήνες. Κάποιοι φεύγουν νύχτα αφήνοντας φέσια και σε άλλους λογαριασμούς. Τι μπορούν να κάνουν οι εκμισθωτές

Τον ύπνο τους έχουν χάσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι η περιουσία τους, συνεχώς, απαξιώνεται. Η φορολογία του ΕΝΦΙΑ και κυρίως τα «φέσια» από τα ενοίκια, διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας, με αποτέλεσμα ακόμη και η συντήρηση των ακινήτων να είναι ασύμφορη.

Παρά τις γενναίες μειώσεις που έχουν γίνει στα ενοίκια τα τελευταία χρόνια, η ασυνέπεια οργιάζει, φέροντας σε δύσκολη θέση χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που φοβούνται πως δεν θα πάρουν ποτέ τα χρήματα που τους οφείλονται. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές, που όταν βλέπουν πως η θηλιά των χρεών σφίγγει γύρω από το λαιμό τους, επιλέγουν να φύγουν ‘νύχτα’ αφήνοντας απλήρωτους και άλλους λογαριασμούς όπως ΔΕΗ, κοινόχρηστα κ.α.

«Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι οι απόλυτα συνεπείς ενοικιαστές» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Κώστας Χαϊδούτης υπογραμμίζοντας πως κατά μέσο όρο οι καθυστερήσεις μισθωμάτων στη Θεσσαλονίκη φτάνουν τους 4 με 5 μήνες. «Υπάρχουν περιπτώσεις εκμισθωτών που δεν προχωρούν σε νομικές διαδικασίες ελπίζοντας, μετά από τις υποσχέσεις που ακούνε από τους ενοικιαστές, πως θα λάβουν τα χρήματα τους και περιμένουν μέχρι και 15 μήνες» τονίζει χαρακτηριστικά ο Χαϊδούτης.

Εκτιμάται πως πανελλαδικά μόνον ένας στους πέντε ενοικιαστές είναι καθόλα συνεπής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αλυσιδωτό πρόβλημα καθώς δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που μη εισπράττοντας το μίσθωμα, αδυνατούν να  πληρώνουν τη μηνιαία δόση για το διαμέρισμα που απέκτησαν με δάνειο.

Εάν προσθέτει κανείς και τις περιπτώσεις ενοικιαστών που φεύγουν νύχτα αφήνοντας και άλλα φέσια το μέγεθος του προβλήματος γίνεται εκρηκτικό. «Για να αποφεύγονται τέτοιες περιπτώσεις, πλέον, πολλοί εκμισθωτές βάζουν ως απαράβατο όρο στα συμβόλαια ενοικίασης  οι λογαριασμοί ΔΕΗ και νερού να περνούν στο όνομα του ενοικιαστή» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ.

Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ
 
«Τις προηγούμενες δεκαετίες η αποχώρηση ενός ενοικιαστή που άφηνε πίσω του μεγάλες οφειλές ενοικίων, ήταν μια πράξη χωρίς καμιά ουσιαστική συνέπεια εναντίον του. Η διαδικασία αποβολής του βραδυκίνητη, η εκχώρηση μισθωμάτων ήταν χωρίς καμιά συνέχεια, και συνεπώς αυτός μπορούσε να συνεχίζει ανενόχλητος την συμπεριφορά του αυτή σε βάρος του κάθε φορά επόμενου ιδιοκτήτη» τονίζει  η δικηγόρος της ΠΟΜΙΔΑ, Βασιλική Παραδιά υπογραμμίζοντας πως «σήμερα, μετά και από πολύχρονες προσπάθειες της ΠΟΜΙΔΑ ισχύει και η σύντομη διαδικασία της διαταγής απόδοσης μισθίου, δικαστικά αλλά χωρίς δίκη, αναβολές κλπ., στην οποία μπορεί να σωρευτεί και αίτημα επιδίκασης του ποσού των οφειλομένων ενοικίων. Αν αυτά δεν καταβληθούν, ο εκμισθωτής μπορεί να κινήσει διαδικασία κατάσχεσης όσων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να εντοπίσει, η ακόμη και δέσμευσης του ποσού αυτού από τραπεζικό λογαριασμό, αν υπάρχει και βρεθεί».

«Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΜΙΔΑ πάγια συνιστά στα μέλη της, πριν προβούν σε δικαστικές ενέργειες περί οφειλομένων μισθωμάτων, να εξαντλούν κάθε περιθώριο συνεννόησης με τον ενοικιαστή τους για την καταβολή των οφειλομένων, έστω και συμβιβαστικά» αναφέρει η κα. Παραδιά.