Skip to main content

Γάζα: Και δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια θα φύγει από την Κύπρο

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εκφόρτωση των 200 τόνων βοήθειας από το πρώτο πλοίο - Ανησυχία για την έγκριση της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα

Σχέδιο δράσης του στρατού στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τη χερσαία επίθεση στη Ράφα ενέκρινε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και ενώ αναμένεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία την Κυριακή στη Ντόχα του Κατάρ, με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ του Ισραήλ.

Με την Ουάσιγκτον να επαναλαμβάνει ότι η χερσαία επέμβαση στη Ράφα χωρίς αξιόπιστο σχέδιο προστασίας του πληθυσμού παραμένει κόκκινη γραμμή, το χάσμα μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και της κυβέρνησης Μπάιντεν βαθαίνει.

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε μία μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Ράφα που δεν θα περιλαμβάνει ένα αξιόπιστο κι εφαρμόσιμο σχέδιο για την ασφάλεια του πάνω από ενός εκατομμυρίου κατοίκων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο», τόνισε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τζον Κίρμπι..

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε μάλιστα των δηλώσεων του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ για ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ και απομάκρυνσης του Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση των τροφίμων και των προμηθειών από το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που έφθασε στη Λωρίδα της Γάζας από την Κύπρο και εκφόρτωσε 200 τόνους ανθρωπιστικών προμηθειών για τη βόρεια Γάζα.

Η ομάδα δήλωσε το Σάββατο ότι προετοιμάζει ένα άλλο πλοίο στην Κύπρο με εκατοντάδες τόνους βοήθειας για τη Γάζα που θα συνοδεύεται από ένα δεύτερο σκάφος που θα βοηθούσε στην εκφόρτωση του φορτίου.

Κι ενώ και ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι μία χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική για τους αμάχους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέκρινε τα σχέδια για την επίθεση, με αναλυτές να κάνουν λόγο για πίεση προς τη Χαμάς τη στιγμή που ξεκινούν την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στο Κατάρ. H παλαιστινιακή οργάνωση έχει προτείνει σε πρώτη φάση εκεχειρία έξι εβδομάδων και ανταλλαγή 35 ομήρων με 350 Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Ο Σολτς κάλεσε το Ισραήλ το Σάββατο να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σε μεγαλύτερη κλίμακα, ενώ την Κυριακή θα έχει συνάντηση στο Τελ Αβίβ με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου..

Υπάρχει ο κίνδυνος μια ολοκληρωμένη επίθεση στη Ράφα θα οδηγήσει σε πολλές τρομερές απώλειες αμάχων, οι οποίες πρέπει να είναι απαγορεύεται αυστηρά», τόνισε ο γερμανός καγκελάριος. Ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας τεσσάρων τόνων αρίφθησαν από τη γερμανική αεροπορία στη Γάζα.

Οι συνομιλίες εν μέσω του Ραμαζανιού, βρίσκουν τη Χαμάς να αρνείται οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα οδηγούσε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αίτημα που το Ισραήλ απέρριψε.

Η Χαμάς έδωσε στους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάτ νέα πρόταση για ένα σχέδιο τριών σταδίων που θα τερμάτιζε τις μάχες, σύμφωνα με δύο Αιγύπτιους αξιωματούχους.