Skip to main content

Γάζα: Μπλόκο του Ισραήλ στην επισιτιστική βοήθεια από την υπηρεσία του ΟΗΕ

Η απαγόρευση πρόσβασης αφορά το βόρειο κομμάτι του παλαιστινιακού θύλακα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για του Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε μέσω του επικεφαλής της ότι πλέον το Ισραήλ της απαγορεύει επισήμως να παραδίδει επισιτιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Παρά την τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι δεν θα εγκρίνουν πλέον την είσοδο άλλων επισιτιστικών κομβόι της UNRWA στο βόρειο τμήμα» της Λωρίδας της Γάζας, έγραψε χθες Κυριακή ο Φιλίπ Λαζαρινί στο Χ, υπογραμμίζοντας ότι η υπηρεσία παραμένει «η βασική γραμμή ζωής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες».

Ουσιαστικά η UNRWA δεν έχει καταφέρει να διανείμει βοήθεια σε αυτό το σημείο της Γάζας, όπου εντείνεται ο κίνδυνος του λιμού, από τις 29 Ιανουαρίου, διευκρίνισε η εκπρόσωπός της Ζουλιέτ Τούμα. Αντιθέτως, μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Η παρεμπόδιση της UNRWA να προσφέρει τρόφιμα ουσιαστικά σημαίνει στέρηση της πιθανότητας επιβίωσης σε ανθρώπους που πεινούν», αντέδρασε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος ζήτησε από το Ισραήλ να αναθεωρήσει «επειγόντως» την απόφαση αυτή.

«Η UNRWA εδώ και καιρό αρνούνταν» να συμμετάσχει «στη διανομή βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας», απάντησε σήμερα η Cogat, η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδια για τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Cogat διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «εργάζεται με ανθρωπιστικούς οργανισμούς και άλλες υπηρεσίας του ΟΗΕ ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε μεγάλες ποσότητες βοήθειας» για τη βόρεια Γάζα.

«Στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα περισσότερα από 350 φορτηγά με επισιτιστική και άλλη βοήθεια» κατάφεραν να εισέλθουν στον τομέα, σημείωσε η Cogat.

«Ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο»

Το Ισραήλ κατηγορεί την UNRWA ότι έχει προσλάβει «περισσότερους από 450 τρομοκράτες» στη Γάζα και καταγγέλλει ότι 12 από τους εργαζόμενους στην υπηρεσία ενεπλάκησαν άμεσα στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία κόστισε τη ζωή σε περίπου 1.160 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

Η υπηρεσία, που διαθέτει περίπου 3.000 εργαζόμενους στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο, απέπεμψε τους εργαζόμενους που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στην επίθεση αυτή.

Όμως περίπου 15 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, ανέστειλαν στα τέλη Ιανουαρίου τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας έπειτα από τις ισραηλινές καταγγελίες. Έκτοτε πολλές έχουν επαναλάβει τις δωρεές τους στην UNRWA.

Η χθεσινή απόφαση είναι «ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο» των προσπαθειών που καταβάλλονται για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας, κατήγγειλε η εκπρόσωπος της UNRWA, διευκρινίζοντας ότι δεν δόθηκε καμία εξήγηση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η μεγάλη πλειονότητα των 2,4 εκατ. κατοίκων της Γάζας απειλείται με λιμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τους περίπου 300.000 ανθρώπους που έχουν παραμείνει στη βόρεια Γάζα, όπου η μεταφορά βοήθειας είναι ακόμη πιο δύσκολη.