Skip to main content

«Γελοιότητες τα περί εξόδου από το ευρώ»

O διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, χαρακτηρίζει «εντελώς γελοία» την κινδυνολογία που έχει αναπτυχθεί αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Εντελώς γελοία» θεωρεί την κινδυνολογία που έχει αναπτυχθεί αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ενώ για μια ακόμη φορά υπογράμμισε πως η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους βλάπτει τη χώρα.

«Η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους βλάπτει τη χώρα. Μπορούμε αν αποπληρώσουμε το χρέος μας χωρίς κανενός είδους αναδιάταξης αν εφαρμόσουμε σωστά το πρόγραμμα προσαρμογής», τόνισε σε συνέντευξή του το διεθνές πρακτορείο Market Newsο κ. Προβόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα φιλόδοξο εμπροσθοβαρές και μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση. Ένα τέτοιο πρόγραμμα εάν εφαρμοστεί αποτελεσματικά μπορεί αν μειώσει δραστικά το χρέος και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή δύναμη της χώρας».

 Η υλοποίηση του προγράμματος των 50 δισ. μπορεί να μειώσει το χρέος κατά 22% του ΑΕΠ και ακόμη περισσότερο, καθώς θα στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδος και θα φέρει σημαντικές ξένες επενδύσεις. Με την υλοποίηση του προγράμματος των 50 δισ. θα περάσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει.

«Η χώρα μας πρέπει να υπερακοντίσει τους στόχους της, να μειώσει το μέγεθος του δημόσιου τομέα, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να πατάξει την φοροδιαφυγή», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο Μνημόνιο, τότε η Ε.Ε και το ΔΝΤ θα εγκρίνουν την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες ανέφερε ότι έχουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ισχυρότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά επλήγησαν από τη δημοσιονομική κρίση. Για να καθησυχαστούν οι αγορές προτρέπει τις ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις και οι στρατηγικές συμμαχίες θα έρθουν σύντομα.