Skip to main content

Γενικές εκλογές στην Ελβετία της ουδετερότητας και των τεσσάρων γλωσσών

Η μικρή αλπική χώρα των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων ετοιμάζεται να ψηφίσει και για τα δύο σώματα του κοινοβουλίου

Μια χώρα που φημίζεται για το τυρί, τη σοκολάτα και τις τράπεζες, η Ελβετία, που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, διεξάγει τις γενικές εκλογές της στις 22 Οκτωβρίου.

Καθώς η μικρή αλπική χώρα των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων ετοιμάζεται να ψηφίσει και για τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ακολουθούν πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Ελβετία:

Γλωσσικό χάσμα

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες: Τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρομανικά, μια λατινικής καταγωγής γλώσσα που ομιλείται στο νοτιοανατολικό καντόνι Graubunden.

Περίπου το 62% μιλάει ελβετικές γερμανικές διαλέκτους- περίπου το 23% μιλάει γαλλικά, κυρίως στα δυτικά- το 8% μιλάει ιταλικά, κυρίως στο νότιο καντόνι Ticino, και το 0,5% μιλάει ρομανικά.

Οι Ελβετοί αποκαλούν τη γραμμή μεταξύ γερμανόφωνης και γαλλόφωνης Ελβετίας Rostigraben: το rosti είναι το τηγανητό πιάτο τριμμένης πατάτας που είναι αγαπητό στην ανατολική πλευρά, ενώ το graben σημαίνει τάφρος, αναφερόμενο στον ποταμό Saane.

Όμως ο όρος υπερβαίνει τη γλώσσα και την κουζίνα, συνοψίζοντας όλες τις πολιτιστικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων τμημάτων της χώρας.

Η Ουδετερότητα

Η Ελβετία είναι παγκοσμίως γνωστή για την ουδετερότητά της, η οποία χρονολογείται από το 1516 και αναγνωρίζεται διεθνώς από το 1815.

Η Ελβετία δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πολέμους μεταξύ άλλων χωρών, να συνάψει στρατιωτικές συμμαχίες ή να παραχωρήσει στρατεύματα, όπλα ή δικαιώματα εδαφικής διέλευσης σε εμπόλεμες πλευρές.
Η ουδετερότητα της χώρας είναι «από δική της επιλογή, μόνιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη και οπλισμένη», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Λέει ότι αυτή η ουδετερότητα «διασφαλίζει την ανεξαρτησία της χώρας και το απαραβίαστο του εδάφους της». Ο νόμος περί ουδετερότητας δεν εφαρμόζεται σε εμφύλιους πολέμους ή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όλοι οι άνδρες είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία και να παρακολουθήσουν μαθήματα επανεκπαίδευσης για χρόνια μετά.

«Η ουδέτερη Ελβετία δεν άφησε ποτέ καμία αμφιβολία ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις στρατεύσιμες ένοπλες δυνάμεις της για αυτοάμυνα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Ακόμη και αν η ουδετερότητα δεν είναι πλέον απαραίτητη για να κρατήσει την Ελβετία ενωμένη κατά μήκος των ομολογιακών, πολιτιστικών και γλωσσικών διαχωριστικών γραμμών, η ουδετερότητα παραμένει σημαντικό μέρος της παράδοσης, της ιστορίας και της προσωπικής εικόνας της Ελβετίας», αναφέρεται.

Το πνεύμα του συμβιβασμού

Η Ελβετική Συνομοσπονδία αποτελείται από 26 καντόνια και οι τοπικοί δήμοι λειτουργούν, σε εκτελεστικό επίπεδο, με βάση την αρχή της συλλογικότητας και της συναίνεσης. Σε εθνικό επίπεδο, οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά από την κυβέρνηση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Τα επτά μέλη του αντιπροσωπεύουν τα κύρια κόμματα σε μια σιωπηρή συμφωνία δεκαετιών γνωστή ως «η μαγική φόρμουλα».

Η ελβετική προεδρία εναλλάσσεται μεταξύ των υπουργών ετησίως, με τον εκάστοτε υπουργό να αναλαμβάνει το πρόσωπο που είναι στην κυβέρνηση τον περισσότερο χρόνο χωρίς να είναι πρόεδρος.

Το ένα τέταρτο είναι κάτοικοι εξωτερικού

Η Ελβετία έχει υψηλό ποσοστό αλλοδαπών κατοίκων, το 25% του πληθυσμού.

Η χερσαία χώρα περιβάλλεται από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία, καθώς και από το μικροσκοπικό Λιχτενστάιν.

Στο τέλος του 2022, οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί αλλοδαπών κατοίκων προέρχονταν από την Ιταλία (335.755 άτομα), τη Γερμανία (317.544), την Πορτογαλία (257.829) και τη Γαλλία (157.769).

Στις ομοσπονδιακές εκλογές μπορούν να ψηφίσουν μόνο οι Ελβετοί υπήκοοι.

Η μετανάστευση αποτελεί βασικό θέμα των εκλογών. Χάρη στην αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας, η καθαρή μετανάστευση μόνιμων κατοίκων εξωτερικού αυξήθηκε και πάλι πέρυσι, κατά 14,8% σε σύγκριση με το 2021.

Η συντριπτική πλειονότητα ήταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Ελβετία δεν είναι μέλος, αν και αποτελεί μέρος της ζώνης ανοικτών συνόρων Σένγκεν της ΕΕ.

Μικρή χώρα – μεγάλες επιχειρήσεις

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελβετίας είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, καταλαμβάνοντας τακτικά την τρίτη ή τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, μικτή οικονομία της χώρας βασίζεται σε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία, αλλά και στην κατασκευή μηχανημάτων και ρολογιών πολυτελείας, για να μην αναφέρουμε τους σημαντικούς τραπεζικούς και ασφαλιστικούς τομείς της.

Ο αγροτικός της τομέας, ο οποίος επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό, κατευθύνεται σε μεγάλο βαθμό προς την εγχώρια κατανάλωση, με εμβληματικά παραδείγματα τις αγελάδες, το τυρί και το κρασί.

Η Ελβετία, εστιασμένη έντονα στις εξαγωγές, έχει επωφεληθεί από την παγκοσμιοποίηση και φιλοξενεί πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Nestle, η Roche, η Novartis, η ABB και η Swiss Re. Διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πολυεθνικών κεντρικών γραφείων στον κόσμο, χάρη στους ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές της. Αρκετοί κολοσσοί εμπορίας εμπορευμάτων όπως η Glencore εδρεύουν στην Ελβετία.

Πηγή: ertnews.gr