Skip to main content

Γεννηματά: Ανέτοιμη η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής για τους χειρισμούς όσον αφορά την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού.

Την επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών τόσο υπέρ του εμβολίου, όσο και της μάσκας υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τον κορωνοϊό.

Η ίδια ζήτησε αύξηση των τεστ και σαφές πλαίσιο για όσους ταξιδεύουν με ενιαίους και σταθερούς κανόνες, ενώ άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση.

«Η κατάσταση με το άνοιγμα των σχολείων αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι ανέτοιμη» τόνισε. «Μακριά από εμάς τα κλειστά σχολεία. Εμείς δεν θέλουμε κλειστά σχολεία θέλουμε ασφαλή σχολεία. Χάσατε χρόνο για να ενημερώσετε γονείς, και μαθητές. Να φτιάξετε ολιγομελή τμήματα. Γιατί δεν μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι καθηγητές με εθελοντισμό; Γιατί δεν μπορούσατε να φτιάξετε ολιγομελή τμήματα;».

Εντόπισε το πρόβλημα με τον κορονοϊό στο διάστημα μετά το άνοιγμα τον Ιούνιο όταν τα κρούσματα ήταν σχεδόν μηδενικά. "Η μάσκα του τεχνοκράτη δεν σας προστάτευσε  από τις χρόνιες ασθένειες του κόμματος και της παράταξής σας. Είναι χρέος της  αντιπολίτευσης και της δημοκρατικής παράταξης να σας ζητήσουμε τον λόγο για όσα έγιναν το εξάμηνο, ενώ απ’ ότι φαίνεται αναζητείται σχέδιο για την β’ φάση. Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης το ακολούθησαν κρούσματα εισερχόμενα. Η επιστροφή του προβλήματος είναι γεγονός. Πως φτάσαμε ως εδώ; Να κινδυνεύουμε να χάσουμε ότι κερδίσαμε; Πρώτος εσείς δώσατε το μήνυμα χαλάρωσης, σφυρίζατε την λήξη ενώ δεν είχαμε τελειώσει,. Δεν φοράγατε μάσκα, ούτε κρατούσατε αποστάσεις. Και μετά άρχισαν να φταίνε οι νέοι. Τον Ιούνιο μας λέγατε για μηδενικά κρούσματα. Ανοίξατε τον τουρισμό και κυρίως τα χερσαία σύνορα χωρίς ελέγχους. Πως κόλλησαν μεταξύ τους αφού δεν είχαμε κρούσματα στην Ελλάδα; Πότε μας λέγατε ψέματα; Παρουσιάζετε μια σχεδόν ειδυλλιακή κατάσταση για όσα συμβαίνουν στον τόπο. Όλοι αναρωτιούνται μήπως εκείνοι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είτε σας ωραιοποιούν την κατάσταση, είτε εσείς προσπαθείτε να τα ωραιοποιήσετε. Και τα δύο είναι επικίνδυνα".

Μείωση ΦΠΑ σε 6% σε τουρισμό-εστίαση

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι "η χρονιά χάνετε για τον τουρισμό" ενώ τα έσοδα θα περιοριστούν κάτω από το 20% της περασμένης χρονιάς. Εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί δεν έδωσε κίνητρα σε τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν. Ενώ είπε ότι θα εκτιναχθεί η ανεργία. "Χιλιάδες πολίτες έχουν απογοητευτεί τόσο πολύ που δεν διεκδικούν καν μια θέση εργασίας" είπε, ενώ μένοντας στην οικονομία χαρακτήρισε άστοχες τις συγκρίσεις με άλλες χώρες. Πρότεινε την μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση στο 6% για να μην χαθεί όπως είπε και η επόμενη χρονιά. Πλήρες δώρο Χριστουγέννων σε εργαζόμενους με αναστολή εργασίας, και ρύθμιση οφειλών σε ΕΦΚΑ για κλάδους που πλήττονται.

Ζήτησε ενημέρωση από την κυβέρνηση τόσο για το που πήγαν και τι κάνουν οι 8.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας. Ενώ κατήγγειλε για αισχροκέρδεια σε ότι αφορά την τιμή του τεστ διάγνωσης κορονοϊού στον ιδιωτικό τομέα.

"Τεστ, τεστ , τεστ. Το κλειδί είναι τα τεστ και κινητά κλιμάκια για έγκαιρη ιχνηλάτηση" τόνισε η Πρόεδρος του Κινάλ. "Εσείς αφήσατε την αισχροκέρδεια να φουντώσει. Εξηγήστε μας με ποιο τρόπο συνεργάζονται τα ιδιωτικά με τα δημόσια νοσοκομεία; Με υπερκέρδος σε σχέση με το κόστος; Που πάμε; Να δεσμευτείτε πως όλα τα δημόσια νοσοκομεία, σε ολόκληρη την χώρα, θα είναι σε θέση να κάνουν το τεστ στους πολίτες".