Skip to main content

Γεννήθηκε υγιές αγοράκι από μητέρα με μεταμόσχευση νεφρού και κορωνοϊό

Είναι η πρώτη περίπτωση που καταγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία, τοκετού σε γυναίκα με μεταμόσχευση νεφρού και λοίμωξη Covid-19.

Υγιές, με βάρος 1.920 γραμμάρια και ηλικία κύησης 34 εβδομάδων, γεννήθηκε αγοράκι από μητέρα με μεταμόσχευση νεφρού, προεκλαμψία, σακχαρώδη διαβήτη κύησης και λοίμωξη Covid-19.

Είναι η πρώτη περίπτωση, στη διεθνή βιβλιογραφία, τοκετού σε γυναίκα με μεταμόσχευση νεφρού και λοίμωξη Covid-19.

Το αγοράκι γεννήθηκε στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στον ΠΓΝ «Αττικόν» και σύμφωνα με το ιστορικό της κύησης, όπως ενημερώνει το ΕΚΠΑ:

«Στην 29η εβδομάδα κύησης η μητέρα εμφάνισε χολόσταση. Κατά την εισαγωγή της διαπιστώθηκε ότι είχε RT-PCR θετική για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και μεταφέρθηκε στην κλινική Covid-19 του Αττικού Νοσοκομείου. Η χολόσταση υφέθηκε μετά από 10 ημέρες, όταν αρνητικοποιήθηκε και η RT-PCR της ασθενούς. Πέντε εβδομάδες μετά, η μητέρα εμφάνισε προεκλαμψία και αποφασίστηκε τοκετός με καισαρική τομή. Στην επέμβαση, λόγω της έκτοπης θέσης του μεταμοσχευμένου νεφρού κοντά στη μήτρα, συμμετείχαν και ουρολόγοι της Γ’ Ουρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ. Αναμένεται ο εργαστηριακός έλεγχος του νεογνού».

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 μέχρι σήμερα έχουν γεννήσει επιτυχώς στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στον ΠΓΝ «Αττικόν», 18 μητέρες θετικές στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, με άριστη έκβαση.