Skip to main content

Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: Νέα πτέρυγα στο Παπαγεωργίου και λίφτινγκ σε εννέα κέντρα υγείας της Κ. Μακεδονίας

Οι συμβάσεις εκτέλεσης των έργων υπογράφηκαν σήμερα παρουσία του υπουργού Υγείας

Η σύμβαση για την προσθήκη νέας πτέρυγας στη Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης υπογράφηκε σήμερα στα γραφεία της 3ης ΥΠΕ παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού περίπου δύο εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση εννέα κέντρων υγείας αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ και συγκεκριμένα των δομών Αλεξάνδρειας, Κρύας Βρύσης, Λιτοχώρου, Αριδαίας, Λαγκαδά, Σκύδρας, Διαβατών, Κουφαλίων και Χαλάστρας, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

Τις συμβάσεις υπέγραψαν ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, με τους εκπροσώπους των αναδόχων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της 3ης ΥΠΕ, στην οποία παρέστησαν ο πρόεδρος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Μιχάλης Καραβιώτης, οι διευθυντές των Κέντρων Υγείας, εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών και ο Γιάννης Ανδριανόπουλος, project manager του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι επισπεύδουσα αρχή του διαγωνισμού.

«Ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχα πρώτος ζητήσει τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Χαίρομαι που ο προκάτοχός μου, ο Θάνος Πλεύρης, ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και σήμερα υπογράφουμε τη μία μετά την άλλη τις συμβάσεις ανακαίνισης 157 από τα 312 κέντρα υγείας της χώρας και 85 από τα 105 νοσοκομεία», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι το μεγαλύτερο έργο ανακαίνισης κτηριακών υποδομών από καταβολής ελληνικού κράτους. Σε λιγότερο από 12 μήνες οι συμπολίτες μας θα έχουν καινούργια κέντρα υγείας και μαζί με την υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος αγοράς ιατροτεχνικού εξοπλισμού θα είναι στη διάθεση των πολιτών με τελείως αναβαθμισμένες υπηρεσίες παροχής υγείας. Νομίζω ότι παρά τη δικαιολογημένη πολλές φορές κριτική των συμπολιτών μας για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, σήμερα το υπουργείο Υγείας εκτελεί ένα πολύ εκτεταμένο πρόγραμμα προσλήψεων προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης του κτηριακού εξοπλισμού κι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αγοράς ιατροτεχνικού εξοπλισμού. Όλα αυτά, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε, τα απογευματινά χειρουργεία, τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, δημιουργούν ένα νέο ΕΣΥ που σύντομα οι πολίτες θα καταλάβουν τη χρησιμότητα και την ορθότητά τους».

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το πρόγραμμα τρέχει γρήγορα στην 3η ΥΠΕ, κάτι που είπε χαριτολογώντας ότι προσμετράται στα θετικά στην αξιολόγηση του διοικητή της. Παράλληλα, τόνισε ότι θα βρεθούν τρόποι να συμπληρωθούν τυχόν οικονομικά κενά μέχρι την αποπεράτωση των έργων από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Κάλεσε, δε, τους αναδόχους να επισπεύσουν όσο μπορούν την ολοκλήρωση των έργων.

Για νέα εποχή για το ΕΣΥ έκανε λόγο ο κ. Βαρτζόπουλος. «Η πανδημία αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση την αντιμετωπίσαμε με έναν τρόπο επαρκέστατο, από τους καλύτερους δυνατούς στην Ευρώπη, αλλά τώρα ξεκινάμε μια πραγματική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ η οποία έχει δυο άξονες. Ο ένας είναι η πλήρης ανακαίνιση όλων των νοσοκομείων και ο δεύτερος ο πλήρης εξοπλισμός και η πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό και όλα αυτά συνδυάζονται με μια ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΣΥ με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων την ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπογιατζίδης σημείωσε ότι η 3η ΥΠΕ έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 72 εκατ. ευρώ. «Σήμερα έχουμε συμπληρώσει το 57% των συμβατικών υποχρεώσεων ναι προχωράμε στην επόμενη ημέρα», δήλωσε.

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή των συμβάσεων εξέφρασε ο κ. Ανδριανόπουλος, σημειώνοντας πως ήταν αποτέλεσμα επίπονων και πολύμηνων προσπαθειών που έκανε η μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την 3η ΥΠΕ.

Αρχίζουν τα απογευματινά χειρουργεία και στη Θεσσαλονίκη

Στις δηλώσεις του ο υπουργός ανέφερε ότι παρά τις επιφυλάξεις που είχε θα γίνουν απογευματινά χειρουργεία και στη Θεσσαλονίκη. «Παρότι είχα πει ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα βρουν εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, το πρώτο νοσοκομείο που εκδήλωσε ενδιαφέρον και ετοιμότητα να λειτουργήσει ήταν το Παπαγεωργίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το υπουργείο έχει προκηρύξει όλες τις κενές θέσεις αναισθησιολόγων στη Θεσσαλονίκη και οχτώ θέσεις μελών ΔΕΠ και σε δύο με τρεις μήνες θα γνωρίζει πόσοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. «Έχουμε εξαντλήσει όλα τα θεσμικά μας μέσα για να καλύψουμε το πραγματικό αυτό πρόβλημα. Το επάγγελμα όμως του γιατρού του ΕΣΥ δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο άλλες επιλογές», σημείωσε και πρόσθεσε πως η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν ιδιωτικό έργο είναι στην κατεύθυνση να γίνει πιο ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας.

Δείτε φωτογραφίες:

Image
Image
Image