Skip to main content

Γεωργιάδης: Αποπληρωμή τόκων δανείων επιχειρήσεων για τρεις μήνες

Αποπληρωμή τόκων δανείων επιχειρήσεων για τρεις μήνες, αυτόματη αναστολή χρεών και εγγύηση 1 δισ. από το Υπουργείο για δάνεια ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης.

Στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως αυτά είναι τα μέγιστα δυνατά και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να επανέλθει η οικονομία στο στάδιο που βρισκόταν.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε αποπληρωμή τόκων δανείων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο με δυνατότητα επέκτασης σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο αναλόγως με την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το μέτρο σχετίζεται με την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ακόμα, οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που εντάσσονται σε προστασία και πλήττονται δικαιούνται αυτόματα τρίμηνη αναστολή των χρεών τους.

«Αναζητούμε λύση στο ζήτημα των επιταγών. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό», είπε τονίζοντας πως «οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών. Όσοι μπορούν να πληρώνουν να το πράξουν».

Ο υπουργός έστειλε μήνυμα προς τους εκδότες των επιταγών να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά. «Η παράταση των 75 ημερών δεν σημαίνει άφεση υποχρεώσεων γι' αυτές που έχουν εκδοθεί πολύ πριν την κρίση. Παρακαλώ όλους τους εκδότες να συνεχίσουν τις πληρωμές» είπε ο υπουργός.

Για την επανεκίνηση της επόμενης μέρας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως αρχές Απριλίου  το δημόσιο θα καταθέσει 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις ώστε στις αρχές Μαίου να δοθούν τα πρώτα δάνεια κινήσεως για την επανέναρξη δραστηριότητας.

«Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Χρειαζόμαστε την κατανόηση και τη λελογισμένη συμπεριφορά όλων», κατέληξε.