Skip to main content

Γεωργιάδης: Κόστος έως 5 ευρώ για εμβόλιο σε ιατρείο ή φαρμακείο – 6.500 προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ το 2024

«Αύξηση στις αμοιβές για την εφημερία κατά 20% – Θα γίνουν 6.500 προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ το 2024», είπε ο υπουργός

«Η αρχική σκέψη είναι ότι θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν και όποιος το κάνει σε ιατρείο ή φαρμακείο να μπορεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά ένα ποσό, το ανώτερο πέντε ευρώ»,ανέφερε μεταξύ άλλων σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Για τους εμβολιασμούς έναντι του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «πρέπει να φύγουμε από το μοντέλο εμβολιασμού Covid και να καταλάβουμε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, μία φορά μέσα στο δωδεκάμηνο». Σημείωσε ακόμη ότι «στους 1000 θανάτους από κορωνοϊό το τελευταίο διάστημα, μόνο οι δύο είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που πρέπει να κάνουν όλες οι ευπαθείς ομάδες».

Σχετικά με το ΕΣΥ, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρώτη απόφαση που υπέγραψε, την ενιαία λίστα χειρουργείων που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου.

«Το Κράτος θα έχει την πραγματική εικόνα που υπάρχει σε όλο το ΕΣΥ. Θα μπορούμε να βλέπουμε αν η κατάσταση πηγαίνει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο και να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας, ενώ σε έναν βαθμό θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και την διαφθορά», είπε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «Η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία το 2023 έχει φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσό. Σε όλα τα κράτη διαρκώς αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη. Εξαίρεση ήταν το 2014 που μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, ήταν η χρονιά που με κατηγόρησαν ότι δωροδοκήθηκα από την Novartis».

Αύξηση στις αμοιβές για την εφημερία κατά 20% – Θα γίνουν 6.500 προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ το 2024

Αναφορικά με την αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέρρευσε μετά την εφημερία, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο όπως είπε η ίδια, αφού της ευχήθηκε περαστικά, ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως «μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη αναισθησιολόγων στην Θεσσαλονίκη. Το ΕΣΥ ζητά αναισθησιολόγους και δεν μπορεί να βρει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει ειδική αναφορά ό,τι υπάρχει σε όλον τον δυτικό κόσμο πρόβλημα με αναισθησιολόγους. Αναισθησιολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για να μπορέσουν να γίνουν περισσότερα χειρουργεία σε νοσοκομεία της πόλης, με καθόλου ευκαταφρόνητες αμοιβές και πάλι με δυσκολία πείστηκαν ορισμένες κλινικές και ιατροί να πάνε στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε αυξήσει τις αμοιβές για την εφημερία κατά 20% και το 2024. Θα γίνουν 6.500 προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ», υπενθύμισε ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς για την διαγραφή προστίμων σχετικά με πολίτες άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάστηκαν έναντι του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι  «σε κάθε απόφαση του κράτους που διορθώνει μια άλλη απόφαση, κάποιοι αδικούνται. Ο κυριότερος λόγος για την διαγραφή των προστίμων ήταν επειδή ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ότι φεύγουμε από την εποχή της σύγκρουσης και πρέπει να μπούμε στην εποχή του τακτικού εμβολιασμού».

«Μού έφεραν την λίστα και είδα ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που χρωστούσαν τα πρόστιμα ήταν άνω των 80 ετών. Να προχωρήσουμε να κάνουμε αναγκαστική είσπραξη σε ανθρώπους άνω των 80 ετών για το πρόστιμο των 100 ευρώ συν τους τόκους; Ως Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα μπορούσα να το κάνω».

«Επικίνδυνα τα ζελεδάκια κάνναβης»

Δεν θα πωλούνται πλέον τα ζελεδάκια κάνναβης, καθώς είναι επικίνδυνα. Η έγκριση της κυκλοφορίας τους δεν είχε «περάσει» από το Υπ. Υγείας, αλλά από το Υπουργείο Εμπορίου (Υπ. Ανάπτυξης) και δεν είχε γνωστοποιηθεί η ουσία που περιέχουν, διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζοντας ότι μια από τις πρώτες του αποφάσεις ως υπουργός Υγείας ήταν να ενταχθεί ουσία πουπεριέχουν στις ναρκωτικές ουσίες και έτσι απαγορεύθηκε η πώληση τους από τα περίπτερα.