Skip to main content

«Γεώργιος Κατσάνης»: Το όνομα του ήρωα που έπεσε στην Κύπρο έχει πλέον πάρκο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Τιμή στη μνήμη του του Έλληνα αντιστράτηγου και αθλητή του Ηρακλή, που έχασε τη ζωή του την 21η Ιουλίου του 1974 κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο - Συγκινητικές στιγμές με την κόρη και τη σύζυγό του

Το όνομα του Έλληνα αντιστράτηγου και αθλητή του Ηρακλή από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, Γεωργίου Κατσάνη, που έχασε τη ζωή του την 21η Ιουλίου του 1974 κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, θα φέρει πλέον το πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το ΑΧΕΠΑ επί της οδού Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στην τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης τιμά σήμερα τον Γιώργο Κατσάνη του "μολών λαβέ". Στο πρόσωπό του, τιμά και όλους εκείνους που έπεσαν για τα ιδανικά και τα ιδεώδη της πατρίδας», είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Αγγελούδης, ο οποίος τόνισε ότι «ο Γιώργος Κατσάνης δεν ανήκει στον χρόνο, γιατί τον χρόνο τον ξεπέρασε και έμεινε στην αιωνιότητα».

Ως έναν «ξεχωριστό στρατιωτικό» περιέγραψε τον ταγματάρχη από το Σιδηρόκαστρο Σερρών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Με τη σημερινή ονοματοδοσία ολοκληρώνεται μια ακόμη ψηφίδα οφειλόμενης αναγνώρισης της κυπριακής πολιτείας στο μεγαλείο της θυσίας του αείμνηστου στρατηγού», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«50 χρόνια μετά ακόμη δεν έχει έρθει η δικαίωση», προσέθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και είπε πως «θα αγωνιζόμαστε μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας».

Η κόρη του Γεωργίου Κατσάνη, Λίνα, αφού ευχαρίστησε το σωματείο του Ηρακλή και τον δήμο Θεσσαλονίκης για την ονοματοδοσία του πάρκου προς τιμήν του αείμνηστου πατέρα της, είπε συγκινημένη ότι ο Γιώργος Κατσάνης ρίχτηκε στον θάνατο για χάρη της χώρα που αγαπούσε.  

«Το δικό μας αλφάβητο, σταμάτησε στο γράμμα ´´Π´´ και στη λέξη Περηφάνεια», είπε ακόμη. «Σήμερα εδώ, σε αυτήν την πλατεία δίνεται η ευκαιρία σε όλους μας να γίνουμε κοινωνοί της έντασης εικόνων των ημερών», πρόσθεσε η κόρη του Έλληνα που έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο.

«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση. Όταν μπήκα στον χώρο, δάκρυσα. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα, τα παιδιά μου και για τον αείμνηστο σύζυγό μου», είπε η Ερυφίλη Κατσάνη.

«Μακάρι να γίνει ένωση και να γυρίσουν οι Κύπριοι στα σπίτια τους γιατί η Κερύνεια άδειασε», συμπλήρωσε ακόμη.

Αμέσως μετά από την τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου σε «Πάρκο Γεώργιος Κατσάνης», έγιναν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας για τον Έλληνα ταγματάρχη. Έπειτα, έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου με τους παρευρισκόμενους να τραγουδούν συγκινημένοι. 
Πάνω στην τιμητική πλακέτα για τον Γιώργο Κατσάνη, άφησαν από ένα λουλούδι τα μέλη του Γ.Σ. Ηρακλής.  

Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση για την ονοματοδοσία του πάρκου κατατέθηκε από τον Γ.Σ. Ηρακλή και έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στις 18/7/2023.

Ποιος ήταν

Ο Γεώργιος Κατσάνης (1934-1974) ήταν Έλληνας στρατιωτικός από το Σιδηρόκαστρο Σερρών που έχασε τη ζωή του στις 21 Ιουλίου του 1974 κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο Κατσάνης, ο οποίος προήχθη μετά θάνατον στο βαθμό του αντιστρατήγου, παρέμεινε αγνοούμενος επί 46 ολόκληρα χρόνια.

Μόλις στις αρχές του 2020 τα οστά του ηρωικώς πεσόντος αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού ταυτοποιήθηκαν από τη Διευρευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σε ομαδικό τάφο που είχε εντοπιστεί στα Κατεχόμενα.

Ακολούθως παρελήφθησαν επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση, επαναπατρίστηκαν και ενταφιάστηκαν στη γενέτειρά του, το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Ο ΓΣ Ηρακλής, τιμώντας τη μνήμη του Κατσάνη, έδωσε το όνομά του σε κλειστό γυμναστήριο του συλλόγου. Σε νεαρή ηλικία, εντάχθηκε στο τμήμα στίβου του ιστορικού ΓΣ Ηρακλή Θεσσαλονίκης και διακρίθηκε για τις επιδόσεις του στους δρόμους ταχύτητας (100 και 200 μ.).

Δείτε τις φωτογραφίες:

Image
Image
Image
Image