Skip to main content

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θέλει να ενταχθούν στην ΕΕ τα Δυτικά Βαλκάνια - Να ορκιστεί δήμαρχος ο Μπελέρης

Στις αρχές της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης το 2003 για την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας σε αυτό τον στόχο, αναφέρθηκε και μάλιστα περισσότερες από μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο της ομιλίας με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του Thessaloniki Summit, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας με συνδιοργανωτή το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά η χώρα η οποία έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Εμείς θα βρισκόμαστε πάντοτε εδώ για να υποστηρίζουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να βρουν το φυσικό τους δρόμο, τον δρόμο που άνοιξε το 2003 εδώ από τη φιλόξενη πόλη της Θεσσαλονίκης με την "Ατζέντα της Θεσσαλονίκης" και σήμερα, 20 χρόνια μετά, συνεχίζει με την ίδια πειθώ. Ίσως με μικρότερη ταχύτητα από εκείνη που θα επιθυμούσαμε όλοι, αλλά σίγουρα με μία μεγάλη ζέση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε εκτεταμένα στον ρόλο της χώρας μας στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα επιθυμεί να ενταχθούν στην ΕΕ κυρίως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων οι οποίες βρίσκονται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όπως η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία,η Σερβία και το Κόσοβο.

Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε παράλληλα για τις ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες, όπως είπε, στηρίζονται -μεταξύ άλλων θεμελιωδών λίθων- στο Κράτος Δικαίου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κράτηση του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, στις φυλακές Δυρραχίου.

«Με κάθε σεβασμό προς την εσωτερική έννομη τάξη της Αλβανίας, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε το αυτονόητο. Κι αυτό είναι να υπάρξει η ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου, προκειμένου να αποτυπωθεί στην πολιτική πράξη η πολιτική απόφαση των πολιτών», είπε συγκεκριμένα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το παραπάνω αποτελεί «διοικητική πράξη που πρέπει να τελεστεί».

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ανέφερε πως «είναι προφανές ότι στη δημοκρατία δεν χωρούν εκπτώσεις», αλλά και ότι δεν μπορούμε να συζητούμε «για μια κοινότητα αξιών, όταν οι ίδιες οι αξίες κλονίζονται».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του αναθεωρητισμού, λέγοντας πως στην περίοδο την οποία διανύουμε «τείνει να καταστεί κανονικότητα», ενώ είπε ότι η πρόκληση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «από όλους μας και κυρίως από τις χώρες που έχουν τις κοινές καταβολές».