Skip to main content

Γεραπετρίτης: Η εξυπηρέτηση της ομογένειας είναι προτεραιότητα

Ο υπουργός συνομίλησε με τα στελέχη του προξενείου και ευχαρίστησε για το έργο τους

Το Γενικό Προξενείο στη Βοστόνη επισκέφτηκε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ. Ο υπουργός συνομίλησε με τα στελέχη του προξενείου και ευχαρίστησε για το έργο τους. «Η εξυπηρέτηση της ομογένειας είναι προτεραιότητα, γι' αυτό επιταχύνουμε τη διαδικασία ψηφιοποίησης των προξενικών υπηρεσιών» υπογραμμίζεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα, συναντήθηκε με τα ιδρυτικά μέλη του ελληνικού δικτύου καινοτομίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ξένες επενδύσεις στην τεχνολογία, με τον υπουργό να αναπτύσσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού και να εξάρει το ρόλο και τις εθελοντικές προσπάθειες των μελών του ελληνικού δικτύου καινοτομίας στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και των κόμβων καινοτομίας στην Αμερική.

Αργότερα σήμερα, ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.

Επίσης, θα συμμετάσχει σε συζήτηση με ακαδημαϊκούς και φοιτητές της Σχολής Δικαίου και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts.

Στη συνέχεια θα έχει επαφές με ελληνικής καταγωγής ερευνητές και επιστήμονες, ενώ στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) θα συναντήσει Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Σημειώνεται πως ο υπουργός μετέβη στη Βοστόνη μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής του στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 78ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Χθες, Κυριακή, συναντήθηκε με τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ και μακροβιότερο κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Μάικλ Δουκάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα στην οικία Δουκάκη στο Μπρούκλαϊν της Βοστόνης. Ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε τον βετεράνο Ελληνοαμερικανό Δημοκρατικό πολιτικό εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας για την προσφορά του στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, δηλώνοντας ότι στην Ελλάδα όλοι είναι υπερήφανοι για τη σταδιοδρομία του και πως ο Μάικλ Δουκάκης αποτελεί πρότυπο για τις νεότερες γενιές της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η συζήτηση εστιάστηκε στις εξελίξεις στην Ελλάδα και στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα. Συζητήθηκε, επίσης, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη παγκόσμιας δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις θέσεις της Ελλάδας για την κλιματική κρίση, όπως αυτές διατυπώθηκαν και στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο κ. Δουκάκης εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη Θεσσαλία, δεδομένου ότι η Λάρισα ήταν τόπος καταγωγής της μητέρας του, Ευτέρπης Μπούκη-Δουκάκη, που ήταν η πρώτη Ελληνίδα η οποία αποφοίτησε από αμερικανικό πανεπιστήμιο (Baites College στην πολιτεία του Maine). Ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τον παλαίμαχο πολιτικό για τις θέσεις της Ελλάδας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και συζήτησε με τον κυβερνήτη τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Επίσης, κατά τη χθεσινή ημέρα ο υπουργός συναντήθηκε με τους ιδρυτές του επιστημονικού οργανισμού Hellenic Insitute of Advanced Studies (HIAS), εστιάζοντας στην επιστημονική διπλωματία, σε νέους τομείς συνεργασίας με τη Διασπορά, την κλιματική αλλαγή, την πρόληψη καταστροφών, την πράσινη μετάβαση. Ο κ. Γεραπετρίτης προσβλέπει στην εποικοδομητική αλληλεπίδραση με την ελληνική επιστημονική διασπορά, υπογραμμίζοντας τον κομβικό της ρόλο για την ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως αναφέρεται σε άλλη ανάρτησή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.