Skip to main content

Γερμανία: Πάνω από 100 νεκροί σε 24 ώρες

Πάνω από 19.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 100 νεκροί το τελευταίο 24ωρο. Αυξάνονται οι ηλικιωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Για πρώτη φορά στη Γερμανία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 μέσα σε 24 ώρες ξεπέρασε τις 19.000. Όπως ανακοίνωσε το κρατικό ινστιτούτο λοιμωξιολογίας Ρομπερτ Κοχ (RKI) το πρωί καταγράφηκαν συνολικά 19.059 νέες περιπτώσεις. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας αυξήθηκε σε 518.753 και ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με το νέο κορωναϊό σε 10.452. Σύμφωνα με έρευνα του έγκριτου Ινστιτούτο Max-Planck, θα πρέπει να αναμένεται ότι από τις αρχές Νοεμβρίου ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό θα κυμαίνεται στους 500 με 800 την εβδομάδα.

Αιτία της αύξησης των θανάτων είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι προσβάλλονται από τον ιό. Απόρροια αυτής της εξέλιξης είναι να αυξηθεί ο αριθμός των αρρώστων στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η περίθαλψη τους το υπουργείο Υγείας  προετοίμασε ένα σχέδιο που υποχρεώνει τα κρατίδια να αλληλοϋποστηρίζονται σε περίπτωση υπερφόρτισης των μονάδων εντατικής σε κάποια περιοχή. Το σχέδιο αυτό συμπληρώνει τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισαν αυτή την εβδομάδα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδιών.

Προσφυγές στα δικαστήρια

Τα μέτρα θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα ως τα τέλη Νοεμβρίου. Σειρά πολιτικών των κυβερνητικών κομμάτων δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο το μερικό lockdown να παραταθεί. Όπως ενδεικτικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Ραλφ Μπρίνκχαους, «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί» ότι το Δεκέμβριο θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επιβολή των νέων μέτρων θα προκαλέσει μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια. Οι πρώτες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν ήδη κατατεθεί σε διοικητικά δικαστήρια. Σε επιστολή τους, πάντως, προς τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, τα οποία φέρουν και την ευθύνη για την υλοποίηση των μέτρων, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ διαβεβαιώνουν ότι οι περιορισμοί είναι συμβατοί με το σύνταγμα και την αρχή της αναλογικότητας. 

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle