Τετάρτη 22 Μαΐου 2019
x

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Οι Γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η πολιτική αυτή υπαγορεύεται από προεκλογικούς τακτικισμούς και εν τέλει βάζει φρένο στην οικονομική ανάπτυξη.

Ενδεικτικό είναι το σημερινό άρθρο στην εφημερίδα Südkurier που επιγράφεται «Η Ελλάδα μοιράζει χριστουγεννιάτικα δώρα». Όπως σημειώνεται, «πάνω από τρία εκατομμύρια Έλληνες μπορούν να περιμένουν ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο δώρο: στις 14 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα τους εμβάσει το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα. […]. H προσδοκώμενη παράπλευρη συνέπεια κατά την ανάγνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: το δώρο Χριστουγέννων ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιους στο να ψηφίσουν στις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το μέρισμα αυτό -το οποίο θα διανεμηθεί σε συνολικά 1,4 εκατομμύρια οικογένειες με 3,5 εκατομμύρια μέλη, αφορά δηλαδή σχεδόν έναν στους τρεις- χρηματοδοτείται από το υπερπλεόνασμα που επετεύχθη. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «το πλεόνασμα αυτό δεν προκύπτει από αυξημένα φορολογικά έσοδα, αλλά από την περιστολή δαπανών και, κυρίως, τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Το 2016 ο Τσίπρας έκοψε τις δημόσιες επενδύσεις κατά 462 εκατομμύρια, το 2017 κατά 800 εκατομμύρια ενώ φέτος είναι ήδη μειωμένες κατά 1,3 δις ευρώ σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε επιβράδυνση, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα καταγράφει τους χαμηλότερους ρυθμούς μεταξύ των χωρών της κρίσης στη ζώνη του Ευρώ. Ενώ η Πορτογαλία αύξησε τις οικονομικές της επιδόσεις μεταξύ 2015 και 2017 κατά 6,1%, η Κύπρος κατά 9,3% και η Ιρλανδία κατά 13%, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε μόλις κατά 0,9%».

Ο Τσίπρας, σύμφωνα με την Südkurier, ελπίζει ότι το δώρο αυτό στους πολίτες θα του αποφέρει πολιτικά κέρδη ενόψει της κρίσιμης «σούπερ εκλογικής χρονιάς του 2019» που, όπως σημειώνεται, «θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του έλληνα πρωθυπουργού».

Η ΧΑ πίσω από τις καταλήψεις;

«Κατάληψη σχολείου στην Ελλάδα από ‘πατριώτες' μαθητές», είναι ο τίτλος άρθρου της αυστριακής Die Presse που αναφέρεται στις σχολικές καταλήψεις με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«[…] Εθνικιστικές σχολικές ομάδες έχουν προχωρήσει σε κατάληψη σχολικών μονάδων για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επιδιωκόμενη και από τις δυο χώρες λύση (στο ζήτημα της ονομασίας). […] Την Πέμπτη περίπου 1.500 μαθητές διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη […].

Το μεγαλύτερο μέρος των παρευρισκόμενων είπε ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας είχε 'πατριωτικά κίνητρα'. Εικάζεται ότι οι μαθητές υποκινούνται σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις από ακροδεξιούς και υπερεθνικιστές», γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι οι υποψίες στρέφονται στη «νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Γι΄ αυτό και την περασμένη εβδομάδα αριστερές σχολικές οργανώσεις πραγματοποίησαν πορείες κατά της παρουσίας ακροδεξιών και εθνικιστών στα σχολεία. […] Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, είναι μεν αντίθετη στη συμφωνία του αριστερού λαϊκιστή Τσίπρα με τα Σκόπια, ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν εγκρίνει τις σχολικές καταλήψεις οι οποίες έχουν προκαλέσει ήδη ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και της ΝΔ του Μητσοτάκη».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ