Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: O πόλεμος έφερε κοντά Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ο γερμανικός Τύπος για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τις παροχές στις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας

Δημοσίευμα στην Tageszeitung (taz) αναφέρεται στην απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, χάρη στην οποία οι Ουκρανοί μπορούν να ταξιδέψουν 90 ημέρες χωρίς βίζα στην ΕΕ, αποφασίζοντας μόνοι τους σε ποια χώρα θέλουν να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής. Σχολιάζοντας την απόφαση, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «για τους πρόσφυγες δίχως προσωπικές διασυνδέσεις σε κάποια χώρα της ΕΕ, η αναμενόμενη κοινωνική ασφάλιση είναι επίσης πιθανό να είναι ένας παράγοντας στην επιλογή της χώρας προορισμού. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιες κοινωνικές παροχές θα λάβουν οι Ουκρανοί. Παρόλα αυτά, θεωρείται πιθανό το ύψος των παροχών να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή της χώρας από τους αιτούντες άσυλο. Αυτό ποικίλλει σημαντικά εντός της ΕΕ: Ενώ οι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία μπορούν να λάβουν έως και 354 ευρώ το μήνα, το ποσό αυτό μειώνεται στα 224 ευρώ στη Σουηδία, 204 ευρώ στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις 70 ευρώ».

FR: O πόλεμος έφερε κοντά Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «απρόβλεπτες συνέπειες σε μία σχέση που υποφέρει από συγκρούσεις» γράφει δημοσίευμα στην Frankfurter Rundschau, η οποία, σχολιάζοντας στη σελίδα της στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, σημειώνει ότι «λόγω του επιθετικού πολέμου του Πούτιν, οι εχθρικά διακείμενες χώρες Ελλάδα και Τουρκία συναντήθηκαν στο υψηλότερο διπλωματικό επίπεδο στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος της συνάντησης ήταν να βελτιωθούν οι έντονα τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. (…) Μέχρι στιγμής οι δύο γειτονικές χώρες και εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν διαφωνήσει σε πολλά ζητήματα. Το καλοκαίρι του 2020 βρίσκονταν στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης. Οι συγκρούσεις, μεταξύ άλλων, οφείλονται σε θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο και στην εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή. Επιπλέον, Αθήνα και Άγκυρα αλληλοκατηγορούνται για τους μετανάστες που πνίγονται στο ανατολικό Αιγαίο και χάνονται στη διαδρομή για να φτάσουν στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η συνάντηση της Κυριακής είχε ιδιαίτερη σημασία. Aπό τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 2019, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος έχουν συναντηθεί μόνο τρεις φορές στο περιθώριο άλλων συναντήσεων, όπως η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ επίσημα ο ένας τον άλλον».

Και η αριστερή εφημερίδα Junge Welt σχολιάζει επίσης τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα εκπληκτικο πολιτικο-πνευματικo τρίγωνο» και «μία εκπληκτική ανατροπή στην εξωτερική πολιτική των γειτόνων που, μόλις πριν από ένα χρόνο ήταν πιθανοί πολεμικοί αντίπαλοι στο Αιγαίο». Αναφερόμενη μάλιστα η εφημερίδα στην αναγνώριση του αυτοκέφαλου καθεστώτος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτικής κίνησης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: Deutsche Welle