Skip to main content

Για εγκλήματα πολέμου στη Συρία κατηγορεί τη Ρωσία ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη βασίζουν τις κατηγορίες τους στις βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές που διαμένουν άμαχοι ή υπάρχουν ιατρικές εγκαταστάσεις.

Η Ρωσία, με την κατηγορία της άμεσης συμμετοχής σε εγκλήματα πολέμου εξαιτίας των βομβιστικών επιθέσεων σε περιοχές όπου διαμένουν άμαχοι, βρίσκεται για πρώτη φορά σε έρευνα του ΟΗΕ για τις βιαιοπραγίες που έχουν διαπραχθεί στη Συρία.

Η πιο πρόσφατη έκθεση της Ανεξάρτητης Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής για τη Συρία επικεντρώνεται στα γεγονότα του Ιουλίου 2019 έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, και συγκεκριμένα σε επιθέσεις από «κυβερνητικές δυνάμεις» σε στόχους με αμάχους - όπως ιατρικές εγκαταστάσεις – με αποτέλεσμα 700.000 άνθρωποι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Η Επιτροπή επικεντρώθηκε σε δύο περιστατικά στα οποία κατέληξε ότι υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία ότι ρωσικά αεροσκάφη συμμετείχαν άμεσα σε βομβιστική επίθεση σε περιοχές όπου διαμένουν άμαχοι. Η Επιτροπή έχει και στο παρελθόν υπονοήσει πιθανή ρωσική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζει ότι υππάρχουν αποδείξεις για την υπαιτιότητα της Μόσχας.

Το πρώτο περιστατικό αφορά σειρά αεροπορικών επιδρομών σε μια αγορά στο Μαράτρατ αλ Νουμάν, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή 33 χλμ. νότια της Ιντλίμπ, στις 22 Ιουλίου. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, δεύτερο κύμα βομβιστικών επιθέσεων έπληξε τον ίδιο στόχο όταν οι διασώστες βρίσκονταν στην περιοχή. Σαράντα τρεις άμαχοι, περιλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 109 τραυματίστηκαν.

Η δεύτερη επίθεση που ερευνήθηκε ήταν ο βομβαρδισμός της 16ης Αυγούστου σε καταυλισμό από εκτοπισμένους αμάχους έξω από τη Χάας, νότια της Ιντλίμπ. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, περιλαμβανομένων οκτώ γυναικών και έξι παιδιών, και τραυματίστηκαν 40.

«Η Επιτροπή έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι ρωσικό αεροσκάφος συμμετείχε σε κάθε περιστατικό που περιγράφηκε παραπάνω, με βάση τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, περιλαμβανομένων των μαρτυριών, βίντεο, εικόνων δεδομένων, καθώς και αναφορών από τους παρατηρητές πτήσεων, τις αναμεταδόσεις των επικοινωνιών πτήσης και τις εκθέσεις παρατήρησης», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Ρωσία αρνείται την ευθύνη για τους μαζικούς θανάτους αμάχων στη Συρία, επιμένοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές προς υποστήριξη του καθεστώτος της Δαμασκού έχουν αποκλειστικό στόχο τρομοκρατικές οργανώσεις.