Skip to main content

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατηγορείται ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος»

Σύμφωνα με το πόρισμα αρμόδιας αρχής ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος φέρεται να είχε αποκομίσει μαζί με συνεργούς του ποσά που έδιναν πολίτες ως δωρεές

Καταπέλτης είναι το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» .

Ο κ. Πολυχρονόπουλος έγινε γνωστός από τα συσσίτια που προσέφερε σε πρόσφυγες και ανέργους. Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, φέρεται ότι μαζί με μία συγγενή του και έναν συνεργάτη του, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση από τον Ιανουάριο του 2020, πείθοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων να προβούν σε δωρεές για την κοινωνική κουζίνα. Ωστόσο, επρόκειτο για απάτη, καθώς «το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών, το αποκόμισαν παρανόμως οι ίδιοι».

Σύμφωνα με το πόρισμα, το ποσό που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται σε τουλάχιστον 600.000 ευρώ.

Η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διέταξε τη δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων, επενδυτικών στοιχείων και επενδυτικών προϊόντων, τόσο του κ. Πολυχρονόπουλου, όσο και των δύο φερόμενων συνεργών του.

Πού πήγαιναν τα χρήματα από τις δωρεές

Οι ελεγκτές επισημαίνουν στο πόρισμα ότι τα χρήματα από τις δωρεές κατατίθεντο στους λογαριασμούς των δύο συνεργών του. Από εκεί γίνονταν κινήσεις λογαριασμών σε εταιρείες παροχής τυχερών παιχνιδιών αλλά και μέσω αναλήψεων μετρητών, διαπράττοντας τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξης σε αυτή καθώς και της απάτης.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών βρέθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δύο φερόμενων συνεργών του, καθώς ο ίδιος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό.

Η υπόθεση έρχεται στο φως ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τα όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου. Οι κατηγορίες που περιγράφονται στο πόρισμα είναι ιδιαίτερα σοβαρές και αφορούν σε έναν από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Η πρωτοβουλία της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» αγκαλιάστηκε από επώνυμους και ανώνυμους, ενώ μετείχαν πλήθος εθελοντών, από διάσημους τραγουδιστές έως και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

«Αν έχω κάνει ξέπλυμα να έρθουν να με πάρουν»

Πάντως ο ίδιος ο κ. Πολυχρονόπουλος αρνείται όσα περιγράφονται στο πόρισμα. «Να με ψάξουν καλά, δεν έχω κανέναν πρόβλημα και να έρθουν να με πάρουν αν κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος» δήλωσε στον Alpha.

Όπως ανέφερε, «δεν είναι μόνο 600.000 ευρώ. Είναι πάνω 1,5 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει, μιλάμε για 18 εκατομμύρια μερίδες φαγητό, υπολογίστε μόνοι σας πόσα λεφτά κάνουν».

Σοκαρισμένοι από την είδηση είναι και οι εργαζόμενοι στη δομή της κοινωνικής κουζίνας στον Κεραμεικό.