Skip to main content

Γιαχανάς: Προϊόντα ελαιούχων σπόρων με ψυχρή έκθλιψη από την Ορεστιάδα

Από ηλιέλαιο και κολοκυθέλαιο μέχρι έλαιο γαϊδουράγκαθου, πάστες και σκόνες ελαιούχων σπόρων η εταιρεία Γιαχανάς διαθέτει 30 κωδικούς στην αγορά.

Αξιοποιεί την πλούσια αγροτική παραγωγή της θρακικής γης, δημιουργώντας προϊόντα από ελαιούχους σπόρους, τα οποία μέσω της μεθόδου της ψυχρής έκθλιψης διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του καρπού.

Το πιεστήριο ελαιούχων σπόρων ψυχρής έκθλιψης «Γιαχανάς» δημιουργήθηκε το 2014 από τον Τάσο Παπαδόπουλο στην Ορεστιάδα και πήρε το όνομά του από τον «γιαχανά», τον παραδοσιακό μύλο με τις μεγάλες μυλόπετρες που τα παλιά χρόνια βρισκόταν σε κάθε χωριό της περιοχής. Σήμερα, η εβρίτικη εταιρεία διαθέτει στην αγορά πάνω από 30 κωδικούς, με πρωταγωνιστές τα έλαια, από ηλιέλαιο, κολοκυθέλαιο, καρυδέλαιο, ηλιανθέλαιο, αμυγδαλέλαιο, σησαμέλαιο μέχρι λινέλαιο, κανναβέλαιο, κανναβουρέλαιο, έλαιο γαϊδουράγκαθου και μείγμα ελαίων.

Στην προϊοντική της γκάμα έχει επίσης πάστες κολοκυθόσπορου, αμυγδάλου, φουντουκιού, φυστικοβούτυρο και ταχίνι, αλλά και σκόνες αμυγδάλου, σησαμιού, πρωτεΐνη κολοκυθόσπορου, σκόνη καρυδιού, ενέργεια ηλίανθου, σκόνη κάνναβης, λιναρόσπορου, φιστικιού και γαϊδουράγκαθου. Επίσης, διαθέτει ροφήματα ηλίανθου, κάνναβης, κανναβουριού, κολοκυθιού, λιναρόσπορου, σουσαμιού, αμυγδάλου, φυστικιού και γαϊδουράγκαθου. Η εταιρεία «Γιαχανάς» συνεργάζεται για την προμήθεια της πρώτης ύλης με παραγωγούς κυρίως από τη Θράκη και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της καλύτερης ποιότητας. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Τάσος Παπαδόπουλος, η διαλογή των σπόρων γίνεται προσεκτικά, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία και η ποιότητα των προϊόντων της εταιρείας.

«Παράγουμε παραδοσιακά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με τη σύγχρονη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες και με ευεργετικές ιδιότητες» λέει στη Voria ο Τάσος Παπαδόπουλος.
Η «Γιαχανάς» έχει αρχίσει να δικτυώνεται ανά την Ελλάδα, με μεγαλύτερη παρουσία στην Αθήνα, ενώ είναι έτοιμη να στρέψει το βλέμμα της και στο εξωτερικό. Ήδη ο ιδρυτής της έχει επαφές με Γερμανία και Ολλανδία, προκειμένου να τοποθετήσει και στα ράφια ξένων αγορών τα προϊόντα του.

Το αγροτικό παρελθόν και η στροφή μέσα στην κρίση

Ο Τάσος Παπαδόπουλος προέρχεται από αγροτική οικογένεια, ασχολήθηκε για ένα διάστημα με τον κλάδο της καφεστίασης, ενώ για επτά χρόνια ήταν αντιδήμαρχος στην Ορεστιάδα. Μέσα στην οικονομική κρίση άρχισε να αναζητά νέους επαγγελματικούς δρόμους και αποφάσισε να στραφεί προς την αγροτική παραγωγή και τις εύφορες πεδιάδες της θρακικής γης.

Μετά από πολλή μελέτη, αναζήτηση και πειραματισμούς έστησε το εργαστήριό του και έπιασε δουλειά. Ξεκίνησε μάλιστα με την παραγωγή ηλιέλαιου, αξιοποιώντας τον πλούτο της Θράκης σε ηλίανθους και θέλοντας να δημιουργήσει ένα προϊόν χωρίς χημικά και πρόσθετα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Μετά το ηλιέλαιο ήρθε το κολοκυθέλαιο από σπόρους κολοκυθιού που καλλιεργούνταν επίσης στην περιοχή της Θράκης και η γκάμα με τα έλαια ψυχρής έκθλιψης έφτασε να περιλαμβάνει σε λίγα μόλις χρόνια 12 κατηγορίες.

«Η ψυχρή έκθλιψη είναι μια μέθοδος παραγωγής που δεν συμφέρει οικονομικά, καθώς σε αντίθεση με άλλες τεχνικές δεν αξιοποιεί το σύνολο του ελαίου που περιέχει ο σπόρος. Ένα 10-12% μένει στον σπόρο. Προτίμησα όμως αυτή την παραγωγική διαδικασία, καθώς, με δεδομένο ότι δεν αναπτύσσει θερμοκρασία, κρατά ατόφια τα θρεπτικά συστατικά του σπόρου και δίνει ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας» λέει ο Τάσος Παπαδόπουλος.