Skip to main content

Γιατί η Γερμανία δικαιούται να είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2020

Ανεξαρτήτως εάν η συγκεκριμένη κίνηση συνιστά πρωτίστως μια πολιτική απόφαση είναι απόλυτα δικαιολογημένη με βάση τα εμπορικά και επενδυτικά δεδομένα.

Στη Γενεύη πληροφορήθηκε η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία. Ο πρόεδρος της εταιρείας Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης βρίσκονταν στην ελβετική πόλη, στο πλαίσιο επιχειρηματικής επίσκεψης που οργάνωσε στην έδρα του CERN η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκεί έμαθαν για την ανακοίνωση που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του στο Μέγαρο Μαξίμου με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό. Το θέμα είχε τεθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη σε συνάντηση του Γερμανού Πρέσβη στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ με τη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo, αλλά έκτοτε οι Γερμανοί «έτρεξαν» το θέμα δια της διπλωματικής οδού και έφτασαν στην επίσημη ανακοίνωση.

Πληροφορίες της voria.gr αναφέρουν ότι η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στην ουσία στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το οποίο τον τελευταίο καιρό αναζητά τρόπους για να προβάλλει το παραγωγικό πρόσωπο της Γερμανίας στην Ελλάδα και την προσφορά της στην οικονομία. Οι άνθρωποι του Επιμελητηρίου, οι οποίοι κινούνται διαρκώς μέσα στην αγορά, αντιλαμβάνονται καλύτερα απ’ όλους ότι στα χρόνια των Μνημονίων η άποψη πολλών Ελλήνων για τη Γερμανία είναι από επιφυλακτική έως εχθρική, κάτι που θεωρούν άδικο. Βλέποντας, λοιπόν, από την αρχή του περασμένου καλοκαιριού και μέχρι τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου την αμερικανική κινητικότητα, στο πλαίσιο του θεσμού της τιμώμενης χώρας, που για το 2018 ήταν οι ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για μια έγκυρη και σοβαρή περίπτωση ανάδειξης των επιτευγμάτων της γερμανικής οικονομίας και των γερμανικών επιχειρήσεων.    

Ανεξαρτήτως εάν η συγκεκριμένη κίνηση συνιστά πρωτίστως μια πολιτική απόφαση και εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών δημοσίων σχέσεων της Ελλάδας, είναι απόλυτα δικαιολογημένη με βάση τα εμπορικά και επενδυτικά δεδομένα. Κατ’ αρχήν η Γερμανία είναι μια από τις οικονομικές και παραγωγικές υπερδυνάμεις του πλανήτη. Συνιστά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ατμομηχανή της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό εταίρο, και τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή για την χώρα μας. Αν, μάλιστα, σε αυτό το σκηνικό προσθέσει κανείς τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που τα τελευταία 50 – 60 χρόνια έχουν μεταναστεύσει, εγκατασταθεί και εργαστεί στην Γερμανία, αλλά και τα εκατομμύρια των Γερμανών τουριστών που κάθε χρόνο κάνουν διακοπές στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται την έντονη κοινωνική και οικονομική δυναμική που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ειδικά για την Ελλάδα η οικονομική σχέση με τη Γερμανία είναι εδώ και δεκαετίες ζωτικής σημασίας και επομένως πρέπει να διαφυλαχθεί και να καλλιεργηθεί περαιτέρω.

Πρώτος ξένος επενδυτής
 
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία την περίοδο 2010 - 2017 οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις την Ελλάδα σημείωσαν θεαματική αύξηση. Κυριολεκτικά διπλασιάστηκαν αφού από 2,97 δισ. ευρώ που ήταν το 2010 διαμορφώθηκαν επτά χρόνια αργότερα στα 5,97 δισ. ευρώ. Η επίδοση αυτή αποκτά πρόσθετη αξία αν συνεκτιμήσεις κανείς ότι στο διάστημα αυτό οι συνολικές ξένες άμεσες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10% και διαμορφώθηκαν στα 27,19 δισ. ευρώ από 30,14 δισ. ευρώ που ήταν το 2010.

Μάλιστα, η Γερμανία το 2017 πέρασε στην πρώτη θέση των ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Τη συγκεκριμένη χρονιά οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 20% και αποτέλεσαν το 22% των συνολικών άμεσων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα. Η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στην απόκτηση από την γερμανική Fraport AG 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, περιλαμβανομένου και του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Εξάλλου γερμανικά κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί και στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς στην κοινοπραξία που εξαγόρασε το 67% των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ συμμετέχει με το υψηλότερο ποσοστό –πέριξ του 40%- το γερμανικό fund «Deutsche Invest Equity Partners GmbH».

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας το 2016 δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα 120 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων, οι οποίες απασχολούσαν 27.000 εργαζομένους και πραγματοποιούσαν ετήσιο κύκλο εργασιών 7,7 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Deutsche Telekom, που εξαγόρασε τον ΟΤΕ, η Bayer, η Böhringer-Ingelheim, η Nokia-Siemens Networks, η Siemens, η Lidl, η Bosch-Siemens, η Beiersdorf, η Osram, η Henkel και η SAP.

Μεγαλώνει το έλλειμμα

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι Ελληνογερμανικές εμπορικές σχέσεις, οι οποίες πάντως ήταν ανέκαθεν ανισοβαρείς υπέρ της Γερμανίας. Το  2017 το εμπορικό μας έλλειμμα εκτινάχθηκε σε υψηλό πενταετίας, πάνω από τρία δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Γερμανία το 2017 αυξήθηκαν κατά 7,4%, ενώ οι εξαγωγές της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 4,9% ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ. Έτσι, ο όγκος του διμερούς εμπορίου το 2017 σημείωσε αύξηση κατά 6,7% και ανήλθε σε 7,3 δισ. ευρώ έναντι 6,9 δισ. ευρώ το 2016.

Στην διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών προς τη γερμανική αγορά κυριαρχούν τα τρόφιμα και τα προϊόντα και τεχνουργήματα αργιλίου, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι μηχανές και εξαρτήματα (κυρίως καλώδια) και τα ενδύματα.  

Στην σύνθεση των ελληνικών εισαγωγών από τη Γερμανία κυριαρχούν οι εξής κατηγορίες: φάρμακα, επιβατικά αυτοκίνητα, μηχανολογικός εξοπλισμός, πλαστικές ύλες, γαλακτοκομικά προϊόντα, ιατρικά μηχανήματα και όργανα, κρέατα και αλλαντικά, καλλυντικά, οργανικά χημικά, χημικά προϊόντα.

ΥΓ. Η προοπτική του 2020 και της Γερμανίας τιμώμενης χώρας της 85ης ΔΕΘ ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη χθεσινοβραδινή δεξίωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στους χώρους του Μακεδονία Παλάς. Το ενδιαφέρον των Γερμανών διπλωματών, των στελεχών του Επιμελητηρίου, αλλά και των επιχειρηματιών που συνδέονται με τη Γερμανία δείχνει μεγάλο. Όπως μεγάλη θα είναι και η πρόκληση, διότι –κακά τα ψέματα- η Γερμανική συμμετοχή θα συγκριθεί περισσότερο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, παρά με της Ινδίας στην έκθεση του 2019 ή της Κίνας και της Ρωσίας τα προηγούμενα χρόνια. Και οι Αμερικανοί τοποθέτησαν τον πήχη ψηλά.