Skip to main content

Η επιστροφή στην κανονικότητα και το σενάριο των εκλογών

Για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχει συσταθεί ειδική επιτροπή υπό τον υφυπουργό Ακη Σκέρτσο, που θα υποδέχεται τις παρατηρήσεις των υπουργών

Τις επόμενες ώρες, θα φανεί στην πράξη πώς και αν μπορεί η χώρα να πετύχει τη -σε πρώτη φάση- μερική επιστροφή της στην κανονικότητα. Για την παρακολούθηση της όλης διαδικασίας έχει συσταθεί ειδική επιτροπή υπό τον υφυπουργό Ακη Σκέρτσο, με αποστολή να «υποδεχθεί» τις παρατηρήσεις, επί του πρακτέου, των υπουργείων και να προχωρήσει στις απαιτούμενες διορθώσεις, με dead line τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος λόγος και σε αυτή τη διαδικασία θα ανήκει στην επιστημονική επιτροπή, υπό τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, που θα ανάψει το πράσινο φως για όλες τις φάσεις της επιχείρησης, οι οποίες θα είναι 3+1.

Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα αντιγράφει, κατά το μάλλον ή ήττον, το γαλλικό μοντέλο. Οπερ σημαίνει ότι η τρίτη ηλικία, που στο σχέδιο «3+1» είναι το 1, όντως θα βγει τελευταία από την καραντίνα, προς το τέλος του έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με μια εκδοχή, αυτό το «1» μπορεί στο τέλος να αποτρέψει και τις πρόωρες εκλογές, το φθινόπωρο. Γιατί, απλά, δεν έχει απαντηθεί το βασικό υγειονομικό ερώτημα: Πώς θα πάνε να ψηφίσουν μαζικά στις κάλπες οι ηλικιωμένοι, με τον ιό να παραμονεύει; Τι εγγυάται ότι δεν θα σημειωθεί έκρηξη της πανδημίας, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται;

Και μια και ο λόγος σε ενδεχόμενες εκλογές, να αναφερθεί και κάτι ακόμα: Σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές της μάχης κατά του κορωνοϊού θα προσεγγιστούν από το Μέγαρο Μαξίμου για αξιοποίηση τους και την επόμενη μέρα. Ακόμα και πολιτική. Κάποιοι θα πουν «ναι» (πχ Χαρδαλιάς, θα είναι υποψήφιος της ΝΔ στο νότιο τομέα), κάποιοι θα πουν «όχι» (πχ Τσιόδρας) και κάποιοι θα το σκεφτούν (πχ Μόσιαλος). Για τον τελευταίο, το ΚΙΝΑΛ θα αντιδράσει έντονα, καθώς τον θεωρεί «δικό του» και συνεπώς θα εκλάβει ενδεχόμενο άνοιγμα ως «εχθρική κίνηση».