Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
x

ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ

Γιατί τα άτομα που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία και έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι πιο πιθανό να νοσήσουν πιο σοβαρά και να πεθάνουν μετά από λοιμώξεις

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, πέθανε χθες από επιπλοκές του κορωνοϊού, με την οικογένειά του να ανακοινώνει πως ήταν πλήρως εμβολιασμένος, αλλά έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ανησυχούν πως οι αντιεμβολιαστές θα χρησιμοποιήσουν τώρα τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ για να ισχυριστούν πως τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, με ερωτήσεις του τύπου: «Εάν και πάλι μπορεί να πεθάνεις έχοντας κάνει το εμβόλιο, τότε ποιο το νόημα να το κάνεις;».

Ποια είναι όμως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Η Αμερικανίδα επιστήμονας Λεάνα Γουέν απάντησε σε διάφορα ερωτήματα που της έθεσε το CNN σχετικά με αυτό το θέμα, ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, με αφορμή το θάνατο ενός πλήρους εμβολιασμένου μεν, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα δε.

Τι δείχνουν οι πρόσφατες μελέτες

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη νόσησης και ιδιαίτερα σοβαρής νόσησης. Μάλιστα, τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι μειώνουν την πιθανότητα θανάτου κατά 11 φορές. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχεις εμβολιαστεί, έχεις 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνεις από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με ένα μη εμβολιασμένο άτομο. Ωστόσο, τα εμβόλια κορωνοϊού δεν προστατεύουν 100%. Κανένα εμβόλιο δεν το κάνει αυτό, όπως και καμία ιατρική θεραπεία δεν είναι 100% αποτελεσματική. Αυτό δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν λειτουργεί ή δεν πρέπει να το κάνετε, όπως σημειώνει η δρ Λεάνα Γουέν.

Γιατί όμως πέθανε ο Κόλιν Πάουελ;

Σε ερώτηση, όμως, γιατί κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα από τον κορωνοϊό, παρά το γεγονός πως είναι εμβολιασμένοι, η επιστήμονας απάντησε πως ισχύει και πρόσθεσε: «Με βάση όσα γνωρίζουμε, ο στρατηγός Πάουελ ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία και έχουν υποκείμενα ιατρικά νοσήματα είναι πιο πιθανό να νοσήσουν πιο σοβαρά και να πεθάνουν μετά από λοιμώξεις. Αυτοί που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο είναι άτομα σε ανοσοκαταστολή».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ