Skip to main content

Γιατί συγκεντρώνονται τόσες πολυεθνικές στην Ελλάδα

Έχει εντυπωσιάσει ακόμα και τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου η συγκέντρωση τόσο πολλών γνωστών επιχειρηματικών ονομάτων από τις ΗΠΑ στη χώρα μας

Η συγκέντρωση τόσο πολλών γνωστών επιχειρηματικών ονομάτων από τις ΗΠΑ στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα, έχει εντυπωσιάσει ακόμα και τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, έχουν ανακοινώσει επισήμως την ελληνική παρουσία τους – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο – μεταξύ άλλων οι Amazon, Microsoft, Google, Facebook, JP Morgan κι άλλοι, πολλοί. Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η εξήγηση που μας εντυπωσίασε περισσότερο – και γι αυτό την καταγράφουμε – υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον έχει πάρει ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη μέρα στην ευρύτερη περιοχή και το ρόλο της χώρας μας. Η οποία, θα μπορούσε κατά κάποιον τρόπο, να παίξει το ρόλο του Ισραήλ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Αν ισχύει, αυτή θα ήταν μια σούπερ αναβάθμισης της Ελλάδας.

Η αποστασιοποίηση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα ή για την ακρίβεια η διαφοροποίηση της από τα αμερικανικά συμφέροντα, βοηθά σ' αυτή την εξέλιξη. Όπως επίσης και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας, τα βασικά λιμάνια της οποίας απέχουν μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από όλα τα θέρετρα των εξελίξεων στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η αλήθεια είναι πως όποιος περάσει μια βόλτα έξω απ΄ την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, θα τρομάξει από τα νέα κτίρια που έχουν χτισθεί στον περιβάλλοντα χώρο της. Κάτι το οποίο υπηρετεί όλο το παραπάνω σχέδιο, εφόσον έχει όντως αποφασισθεί να υλοποιηθεί στην πράξη. Γιατί προφανώς και ο ρόλος της – σε όλα τα επίπεδα – αναβαθμίζεται.

Τέλος, επιμένουμε ότι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο διπλωμάτης που θα αναλάβει ως Νο2 του νέου πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη, προσεχώς. Θα είναι όπως όλα δείχνουν πρόσωπο – κλειδί, για τον παραπάνω σχεδιασμό.