Skip to main content

Γιατί στο Μαξίμου αισιοδοξούν για την πορεία της οικονομίας

το Μαξίμου ποντάρουν πολλά στον τουρισμό και σε ό,τι μπορεί να περισωθεί από αυτόν φέτος αλλά και στο πακέτο των 32 δισ. ευρώ για τη μεγάλη ανατροπή

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη σχεδόν μηδενική ύφεση του πρώτου τριμήνου. Για το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ήταν μια μεγάλη όσο κι αναπάντεχη επιτυχία, από τη στιγμή που υπήρχαν προβλέψεις που έκαναν λόγο ακόμα και για -2% ή και παραπάνω στο πρώτο τρίμηνο. Τελικώς, ως γνωστόν, έκλεισε στο -0,9% γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να τρέφουν πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για το σύνολο του πολύ δύσκολου έτους που διανύουμε.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, πλέον επιχειρηματολογούν ανοικτά και για ποιο λόγο ο δείκτης δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο συνολικά φέτος. Όπερ σημαίνει ότι θα διατηρηθεί σε επίπεδα πιο κοντά στο 7%, παρά παραπάνω. Μια σημείωση, πάντως, που πρέπει να γίνει εδώ έχει να κάνει με το εξής: Εξακολουθεί να υπάρχει η αίσθηση, σε όσους μιλούν με την κυβέρνηση ότι δεν έχουν καλή εικόνα της αγοράς, κυρίως για όσα λένε σχετικά με την κατανάλωση. Θεωρούν ότι πάει καλά, μετά την καραντίνα, ενώ μια βόλτα αρκεί για να αποδείξει το αντίθετο.

Πάντως, στο Μαξίμου ποντάρουν πολλά στον τουρισμό και σε ό,τι μπορεί να περισωθεί από αυτόν φέτος. Εξ ου και το χάπενιγκ των προηγούμενων ημερών με την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Σαντορίνη και την βόλτα του στην Καλντέρα. Όταν τα τηλεοπτικά πλάνα ταξιδέψαν τις σχετικές εικόνες σε όλο τον κόσμο την επομένη, για την προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Και εννοείται ότι στην κυβέρνηση ποντάρουν και σε κάτι άλλο, για τη συνολική ανατροπή της εικόνας της οικονομίας. Στα 32 δις ευρώ της κοινοτικής βοήθειας. Και υπενθυμίζουν ότι με βάση τα ποσά που ανακοινώθηκαν από τη διάθεση του Ταμείου Ανασυγκρότησης, η Ελλάδα πήρε το 5,8% του πακέτου, αν και το ΑΕΠ της αντιστοιχεί στο 1,3% της ΕΕ...