Skip to main content

Γιατί θα πάει καλύτερα η οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του 2019

Ελληνες και ξένοι αναλυτές, που παρακολουθούν με προσοχή την πορεία βασικών δεικτών της, επιμένουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιταχυνθεί

Πώς θα διαμορφωθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2019; Αυτό είναι το ερώτημα «του ενός εκατομμυρίου δολαρίων» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή. 'Ελληνες και ξένοι αναλυτές, που παρακολουθούν με προσοχή την πορεία βασικών δεικτών της, επιμένουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιταχυνθεί στο υπόλοιπο του έτους, μετά από την επιβράδυνση που σημειώθηκε στα τέλη του 2018 και τις αρχές του 2019. Πού στηρίζεται αυτή η αισιοδοξία; Στους βασικούς δείκτες συγκυρίας που αποτυπώνουν διάθεση για ενίσχυση της κατανάλωσης, αλλά και των επενδύσεων.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι δείκτες που – όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις – αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν ως ατμομηχανές προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας; Η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων που ανεβάζει ταχύτητα, με τις τιμές κατοικιών να αυξάνονται κατά 4,0%, ετησίως, το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η εκτόξευση αυτή αποδίδεται κυρίως: α) στη ζήτηση από το εξωτερικό β) στη χρήση για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση και γ) στις αυξανόμενες αγορές από τους ίδιους τους Ελληνες με αυτοχρηματοδότηση (κυρίως, με λεφτά που βγαίνουν από τα σεντούκια).

Θετικά στην όλη εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο υπόλοιπο του έτους αναμένεται να επιδράσουν και τα χρεόγραφα – μετοχές και ομόλογα – που ως γνωστόν πρωταγωνίστησαν σε κέρδη, πανευρωπαϊκά, το πρώτο εξάμηνο του 2019, παρά την όποια διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων. Αυτό δεν δείχνει να λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση και νέων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς ο μέσος όρος απόδοσης στην Ελλάδα κυμαίνεται πολύ υψηλότερα απ' ό,τι διεθνώς. Ακόμα και σήμερα.