Skip to main content

Γιατρός κατηγορείται για μαϊμού συνταγογραφήσεις με ζημιά για το ΙΚΑ

Ο γιατρός κατηγορείται ότι εξέδιδε για ασφαλισμένους του ΙΚΑ ΕΤΑΜ συνταγές για χορήγηση φαρμάκων, χωρίς να υπάρχει συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Την παραπομπή σε δίκη ενός γιατρού, για εικονικές συνταγογραφήσεις εις βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ζητεί εισαγγελέας. Με πρόταση του προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ο αντεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μπακέλας προτείνει να δικαστεί ο κατηγορούμενος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Από την εισαγγελία Πρωτοδικών Βέροιας ασκήθηκε ποινική δίωξη για ψευδή βεβαίωση, απάτη και πλαστογραφία, κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι υπέγραψε περίπου 1500 συνταγές εν αγνοία των ασφαλισμένων, με ζημιά περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ για το ΙΚΑ.

Με ειδικότητα γενικής ιατρικής υπηρετούσε ως επιμελητής Β' ΕΣΥ, σε περιφερειακό ιατρείο του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας με καθήκοντα ιατρικής εξέτασης ασθενών ασφαλισμένων και μη για χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και η συμπλήρωση του σχετικού ασφαλιστικού βιβλιαρίου ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρονται τα παρακάτω: Το έτος 2007, ο γιατρός και μια φαρμακοποιός (για την οποία έχει σχηματιστεί άλλη δικογραφία), με φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη, 83 χιλιόμετρα από το περιφερειακό ιατρείο της Ημαθίας, επινόησαν σχέδιο -και εκτέλεσαν μέχρι το 2009- με σκοπό να αποκομίσει η φαρμακοποιός παράνομο όφελος κατά του ΙΚΑ.

Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, ο γιατρός εξέδιδε για διάφορους ασφαλισμένους του ΕΤΑΜ ΙΚΑ συνταγές για χορήγηση φαρμάκων (κυρίως μεγάλης αξίας), χωρίς να υπάρχει συμμετοχή των ασφαλισμένων για την αγορά τους (δηλαδή το σύνολό της αξίας το κατέβαλε το ΙΚΑ), χωρίς προηγουμένως να έχει εξετάσει τους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν έπασχαν από τα νοσήματα που αυτός ανέγραφε.

Στη δικογραφία αναφέρεται επίσης ότι οι ασφαλισμένοι δεν γνώριζαν για τη συνταγογράφηση καθώς ο γιατρός δεν σημείωνε στα βιβλιάρια υγείας τους και παρέδιδε τις συνταγογραφήσεις στην φαρμακοποιό η οποία χωρίς να τις εκτελέσει και να χορηγήσει τα φάρμακα στους ασθενείς, τις υπέβαλλε στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ για πληρωμή. Φέρεται να εισέπραξε περίπου 492.000 ευρώ υποβάλλοντας στο ΙΚΑ  πάνω από 1560 συνταγές.